Hör Michael Nilsson avdelningschef för Kiruna kommuns vatten, som under årens lopp tagit emot mycket klagomål på kranvattnet. Foto: Thommy Johansson/SVT

Snart slipper Kirunaborna det motbjudande bruna kranvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det årliga vårtecknet med missfärgat kranvatten i Kiruna ett minne blott, efter krav från Livsmedelsverket på bättre vatten. Till en kostnad av 200 miljoner kronor byggs vattenverket om. Det kommer att innebära rent och klart vatten året runt i Kiruna.

Varje år är det missfärgade kranvattnet ett säkert vårtecken i Kiruna. Kranvattnet får en brunaktig nyans när vårfloden för med sig jord och växtpartiklar till Torneälven, där Kirunaborna får sitt dricksvatten ifrån. Det är ett problem som nu ska lösas med en ny reningsteknik och ombyggnad av vattenverket.

Motbjudande vatten

– Vi bygger om vattenverket för att hantera det årliga återkommande problemet med humus i vattnet som gör att vi får en anmärkning på dricksvattnet, säger Jan Fjordell, vd för Tekniska Verken i Kiruna.

Det missfärgade och lätt motbjudande kranvattnet har varit en stor snackis varje vår bland Kirunaborna och många har frågat sig om det håller en tillräckligt bra kvalité. Nu ska kommunen förbättra kvalitén på dricksvattnet för kunna följa upp kravet från Livsmedelsverket.

”Vattnet ska hålla bra kvalité”

– Vi är skyldiga att göra det här för att leva upp till de lagar och krav som Livsmedelsverket ställer på oss, säger Jan Fjordell.

Michael Nilsson som är avdelningschef för vatten på Kiruna kommun håller med.

– Det här betyder att dricksvattnet kommer att hålla en bra kvalité året runt. Jag tycker att Kirunaborna är värda ett bättre vatten och vi har haft otroligt mycket klagomål på våren och försommaren på det bruna vattnet, säger han.

Ombyggnaden av vattenverket kostar 200 miljoner kronor och ska vara klart våren 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.