I allt större utsträckning väljer snusande norrbottningar tobaksfria prillor – men med nikotin. Foto: Arkiv/Anders Öhlund/SVT

Norrbottningarna fimpar inte nikotin – men väljer tobaksfri prilla

Publicerad

Försäljningen av tobaksfri portionssnus ökar med 184 procent i Norrbotten. Men länsborna droppar inte nikotinet. Det visar Snusjournalens färska rapport.

”Snusrapporten 2020” har kommit, en rapport som innehåller statistik och trender kring svenskarnas snusvanor. Det är ett omfattande underlag och baseras på beställningar av 280 000 kunder samt en kundundersökning där 2 700 personer har svarat.

I Norrbotten var trenden tydlig under förra året.

– I allt större utsträckning köpte norrbottningarna prillor med nikotin men utan tobak. Nikotinportioner var den snabbast växande kategorin och försäljningen ökade med 184 procent, säger Henrik Ståhl, chefredaktör på Snusjournalen.

Fimpar cigg och tobak – men inte nikotin

Anledningen till att norrbottningar väljer nikotinportioner är främst för att de upplever det fräschare och av hänsyn till tandhälsan.

– Framför allt är det populärt bland före detta rökare och bland kvinnliga snusare, säger Henrik Ståhl.

Varför börjar man snusa då? I Norrbotten var den klart vanligaste anledningen att man ville sluta röka. Hela 41 procent av de länsbor som snusar i dag uppger att de började för att fimpa cigaretterna.

Snustrender i Norrbotten:

  • Det finns något fler storkonsumenter men även fler måttliga snusare i länet jämfört med landets genomsnitt. 
  • I Norrbotten svarar de tillfrågade oftare att man har både rökt och snusat tidigare men håller sig till snuset i dag.
  • I Norrbotten svarar man något oftare att man håller sig till ett snusmärke, men även kategorin som varierar sig är något större jämfört med landets genomsnitt.
  • Hemmaarbetarna i Norrbotten snusar mer under pandemin jämfört med riksgenomsnittet.
  • I Norrbotten finns det fler som tillverkar eget snus jämfört med landets genomsnitt.

Källa: Snusjournalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.