–Vilken lättnad! Torsten Zakariasson i Kiruna skulle tvingas sälja huset på grund av en skuld men nu har Kiruna kommun backat och betalar hans skulder. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Torsten kan bo kvar – Kiruna kommun backar och betalar skulderna

Uppdaterad
Publicerad

Socialförvaltningen i Kiruna har tidigare krävt att Torsten Zakariasson ska sälja huset han bor i för att betala en skuld på 28 000 kronor och flytta till en annan kommun men nu backar kommunen och betalar hans skulder.

– Det är en enorm lättnad att veta att det nu finns ström och värme i huset, så vi fryser inte ihjäl, säger han.

Den 11 november berättade vi att Torsten Zakarisson skulle tvingas sälja huset för att betala skulden. När Torsten hamnade i arbetslöshet fick han svårt att betala räkningarna och han fick avslag på sin ansökan om försörjningsstöd.

Socialförvaltningen uppmanade honom att ”flytta till en annan kommun” – och gav Torsten beskedet att elen och värmen skulle strypas.

Många vill hjälpa till

Torsten Zakariasson är tacksam och rör över allt stöd han har fått från många olika håll:

– Det har varit en enorm uppslutning från folk på Facebook och frivilliga hjälporganisationer, till exempel Hjälpande änglar i Älvsbyn som startat en insamling till oss. De vill se till att vi klarar oss nästa månad också.

Kommunen ändrade sig

SVT har sökt socialförvaltningens chef i Kiruna, Håkan Dahlqvist för att höra varför kommunen vänt i frågan om försörningsstöd men vi har inte kunna nå honom.

I klippet berättar Torsten Zakariasson om beskedet som nu gör att han och hans fru kan bo kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.