– Behoven av våra tjänster ökar men inte resurserna. Arbetsbördan är stor och många lämnar sina jobb eller väljer att starta eget och hyra ut sina tjänster. Det säger Ilkka Koskenniemi, socionom och blivande psykoterapeut från Luleå.
Han är en av många socionomer som valt att säga upp sig från en fast tjänst och starta eget.
– Jag har en större frihet när jag jobbar som företagare. Dessutom har arbetet blivit mer intressant eftersom jag kan koncentrera mig på de uppdrag jag har och inte behöver lösa en massa andra problem som uppstår under dagarna, säger han.
För närvarande finns det ett tjugotal lediga socionomtjänster i Norrbotten. Efterfrågan ökar hela tiden. Det ökande antalet flyktingar är ett av skälen. Många slutar också i yrket och det utbildas inte tillräckligt många nya.
– Vi klassar socionomer som ett påtagligt bristyrke, säger Arne Björkman, chef för Arbetsförmedlingen i Kalix. Enligt honom har behovet av socionomer ökat de senaste åren och speciellt små inlandskommuner har svårt att rekrytera.
Då måste de anlita hyrsocionomer trots att det är ett dyrare alternativ.
– Idag har vi en vakant tjänst men det kommer att bli en till eftersom antalet flyktingar ökat så mycket i kommunen, säger kommunalrådet Mikael Larsson (V) från Överkalix. Han berättar att Överkalix är en av kommunerna som tvingats anlita hyrsocionomer.
Stafettsocionomen Ilkka Koskenniemi tycker inte att han utnyttjar kommunernas nödsituation för att tjäna mer pengar.
– Vi har ett krävande jobb när vi bedömer hur socialtjänsten ska hjälpa individer. Det är dags att kommuner börjar uppskatta vårt yrkeskunnande och även betalar oss den lön som vi förtjänar. Socionomlönerna går inte ens att jämföra med till exempel läkarlönerna, säger Ilkka Koskenniemi från Luleå.
Chefen för arbetsförmedlingen i Kalix skulle vilja testa nya grepp när det gäller lösning till socionombristen.
-Många nyanlända kanske kan jobba inom kommunernas socialtjänst men de måste ju givetvis utbildas och få den kompetensen som krävs. Samtidigt har de ju det språkliga och kulturella kunnandet som kan saknas hos svenska socionomer, säger Arne Björkman från arbetsförmedlingen i Kalix.