• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sommarjobbare utnyttjas

Uppdaterad
Publicerad

Förra året var det 125 sommarjobbare i Norrbotten som ringde till LO:s hjälptelefon för att reda ut problem med lönen, arbetstiderna eller uppsägningstiderna.

Nu har hjälptelefonen öppnat för den här säsongen och Maria Andersson-Nordström, ungdomsansvarig LO Norrbotten, säger att det finns många ungdomar som helt saknar kunskap om vilka krav dom kan ställa.

– Dom är kanske bara glada över att dom fått ett jobb och ställer inte så mycket krav och det är ju jättetråkigt.

Provjobbar gratis

Det största problemet för sommarjobbare är enligt facket gratis provjobb och det ökar för varje år. Ungdomarna får ingen lön utan måste först komma och prova jobbet.

– Arbetsgivare som är bra på att snacka kan ju få det att låta ganska logiskt att du ska lära dig kassan, lära dig grilla och lära dig beställa innan du kan få lön, men det är ju helt fel, det är utnyttjande av arbetskraft.

Solskensavtal

Men även många med ett så kallade solskensavtal har hört av sig till facket. Och Maria Andersson-Nordström menar att det förekommer och ger exempel i form av jobb i en glasskiosk.

– När det är varmt, sommar och sol vill många äta glass men när det regnar vill ingen äta glass och då får du gå hem utan lön, du får helt enkelt inte någon ersättning.

Utan lön

Det finns också ungdomar som inte fått någon lön alls. Ungdomarna får inte något anställningsbevis och när dom sen vill ha ut sin lön finns inget avtal.

– Anställningsbeviset är ju jätteviktigt för att du ska veta vad du kan kräva när arbetet är slut, säger Maria Andersson-Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.