Albin Strömgren, Mats Bäcklund och Kevin Widefall jobbar alla på SSAB i Luleå och trion tycker till om företagets förslag på att byta ut god jul mot god helg för att alla ska känna sig inkluderade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lite löjligt” – hör hur anställda på SSAB i Luleå reagerar på företagets uppmaning att säga god helg istället för god jul. Foto: Kateryna Yemets/SVT

SSAB vill skrota ”god jul” – så reagerar stålarbetare i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Ståltillverkaren SSAB har gått ut med en uppmaning till sina anställda – önska inte kollegorna ”god jul”. På fabriken i Luleå är arbetarna överens – de tänker inte byta till ”god helg” istället.

– Jag känner starkt för att man ska kunna välja vad man säger. Är det december så säger jag god jul, säger Kevin Widefall.

I stället för god jul kan man använda sig av god helg anser företaget. Något som Expressen var först att rapportera.

”Det är viktigt att inse att våra kollegor kan fira olika högtider. December är fylld med olika kulturella, religiösa och sekulära helgdagar. Genom att använda ’god helg’ eller säga både, ’god jul och god helg’, kan vi säkerställa att alla känner sig inkluderade, skriver företaget på sitt intranät.

På SSAB i Svartöstaden i Luleå har uppmaningen inte gått obemärkt förbi.

– Jag tycker att det är lite löjligt. Ska man inte fira jul behöver man inte ta åt sig, säger praktikanten Albin Strömgren.

SD: ”Ett svek mot vår egen kultur”

Sverigedemokraterna har också noterat ståljättens råd till sina anställda – och partiet reagerar med emfas.

”Att ett delvis statligt ägt företag som SSAB föreslår att ersätta ”God Jul” med ”God Helg” för att ”inkludera” andra, är inget annat än ett svek mot vår egen kultur, skriver skriver SD på sin officiella Facebooksida och fortsätter:

”Vi ska inte anpassa oss till dem som inte delar våra traditioner. I Sverige säger vi God Jul. Punkt”.

SSAB har fått positiva reaktioner

SVT har försökt nå SSAB:s pressekreterare Anna Molin utan framgång. Nyheten har fått stort genomslag och hon bemöter tongångarna till Expressen.

– SSAB är ett globalt företag med verksamhet i flera länder och medarbetare från olika kulturer. Internationellt har det mest varit positiva reaktioner, men några i Sverige har uppfattat det negativt, säger hon till tidningen och poängterar att det inte är förbjudet att önska god jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.