Att det råder brist på tandläkare hos folktandvården i Norrbotten är ingen nyhet. Det har lett till att man valt att satsa hårdare på framtiden. I år hade man drygt 50 sökanden och hela 38 av dem fick sommarjobb i Norrbotten.
– Vi har ju en stor brist på tandläkare, så enkelt är det, säger Mia Asplund, HR-partner på Folktandvården i Norrbotten.
På onsdagen bjöd man in de som i år ska sommarjobba på kliniker över hela Norrbotten för att bygga en relation med studenterna för att öka chanserna att få dem att stanna i länet när utbildningen är klar. De flesta studerar i Umeå, men vissa kommer från utbildningar i Göteborg och Luleå.
Det är en jätteviktig del att just träffa sommarjobbarna och verkligen visa att vi är måna om dem och att vi gärna ser dem som våra framtida medarbetare. Det är ett jättebra sätt att rekrytera de som sommarjobbat hos oss och som sen fortsätter efter att de är klara med sin utbildning. -
– Vi vill att så många som möjligt bli kvar i Norrbotten. Om inte annat att man jobbar på en annan ort men återvänder till Norrbotten senare.
Kul att komma ut och se hur det fungerar
SVT har träffat två studenter vars sommarjobb drog igång i måndags. Eftersom de läser första året av fyra handlar mycket om att se och lära, de upplever också att de fått en lärorik start på sommarjobbet.
– Starten har gått jättebra och det är kul att komma ut på kliniken och se hur det fungerar, säger Sofia Lindvall, som studerar till tandläkare i Göteborg.
Hon fortsätter:
– Jag har varit med och träffat patienter, även jobbat i sterilen så det är jättenyttigt. Vi har ju bara gått utbildningen i ett år och då är det ju bar att lära sig allt om instrumenten, allt från vad de heter till hur man använder dem, så det är en jättebra start på ”karriären”.
En annan tandläkarstudent som är nöjd med starten på sitt första sommarjobb hos folktandvården är Sofie Omark från Övertorneå.
Det har varit väldigt spännande med många spännande patienter. Härligt att kunna dra kopplingar mellan det man läst och sen kunna dra det till patientfall, så man lär sig lite bättre, säger Sofie Omark.