”Vi måste vara väldigt omsorgsfulla när vi fördelar effekten”, säger Sara Andersson, kommunikationschef Vattenfall Eldistribution. Foto: Johan Nilsson/TT och Vattenfall

Stålföretaget i Boden nekas eleffekt – anmäler Vattenfall

Uppdaterad
Publicerad

Stålbolaget H2 Green Steel i Boden har fått avslag på sin begäran om eleffekt motsvarande behovet för två Uppsala. De har därför anmält Vattenfall Eldistribution till Energimarknadsinspektionen.

Industriomställningen i norra Sverige innebär en stor efterfrågan på anslutningar till elnätet. Så stor att man aldrig tidigare sett motstycke – man skulle kunna säga att kampen om elen pågår.

Svenska kraftnät har beslutat att öka tilldelningen till Vattenfall Eldistribution med 500 MW effekt i Luleåområdet.

Nej till elansökan

Vattenfall har dock meddelat att H2GS, som är i full fart med att bygga sin fossilfria stålfabrik, inte får ta del av den nytillkomna effekten.

Detta med hänvisning till Svenska Kraftnäts nya vägledning och Vattenfalls egna nyantagna principer.

– Bara längs Norrbottenskusten är det uppskattade behovet 8 000 megawatt några år efter 2030 så vi måste vara väldigt omsorgsfulla när vi fördelar effekten, säger kommunikationschef Sara Andersson.

Begär prövning

H2GS har nu anmält elföretaget då de anser att beslutet inte är förenligt med ellagen eller allmänna rättsprinciper.

– Vi anser, så som även Svenska Kraftnät publikt förmedlat, att det finns ett stort allmänintresse i att pröva tilldelningsprocessen för att säkerställa dess förenlighet med lag och allmänna rättsprinciper, säger chefsjurist Ida Westberg.

Karin Hallstan, presschef på H2GS, förklarar att beskedet inte påverkar den tidigare tilldelningen.

– Vi är tilldelade det vi behöver för att rampa upp till en produktion på 2,5 miljoner ton, säger hon och fortsätter:

– Vi har reservationsavtal med Vattenfall Eldistribution på mer effekt som skulle tillfalla oss när Svenska Kraftnät tilldelar Vattenfall Eldistribution mer effekt. De har nu meddelat oss att den nya tilldelningen inte tillfaller oss.

I och med det oroar sig H2GS för att inte kunna gå upp i maxkapacitet när de vill det i framtiden.

Oro för medveten bromsning

I en artikel i Dagens Industri i somras uttrycktes oro för att Vattenfall, med sitt delägarskap i Hybrit, skulle vara jäviga och ha anledning att sätta käppar i hjulen för H2GS.

Vattenfall slår dock ifrån sig kritiken. Företaget menar att de är opartiska och att tilldelningen går efter ellagens bestämmelser.

– Det har aldrig förekommit, och kommer aldrig förekomma, att Vattenfall Eldistribution gynnar en viss kund i tilldelningshänseende, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.