Vy över Kirunas nya centrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rektorn Per-Åke Hultstedt och Mats Taaveniku (S) reagera på en potentiell gruvskatt. Foto: Hans Sternlund/SVT

Staten tjänar miljarder – men i Kiruna är barnens skolmjölk för dyr

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommun tvingades spara in på skolmjölk i ett desperat försök att spara pengar. Samtidigt ger LKAB miljarder i utdelning till staten. Nu öppnar regeringen för en lokal gruvskatt och det välkomnas – inte minst av skolan.

På Triangelskolan har de stora behållarna för mjölk burits bort och ersatts av en vattentank.

Den indragna mjölken har blivit något av en symbol för Kiruna kommuns utsatta ekonomiska läge. Kommunen har lån på omkring två miljarder kronor och ett kassaflöde som är negativt.

Samtidigt har det som är Kirunas själva upphov aldrig gått bättre. LKAB har gjort rekordvinster nästan varje bokslut de senaste åren. Nya gruvor är på väg att öppna i närområdet.

”Det behövs en avkastning”

Rektorn på Triangelskolan Per-Åke Hultstedt har funderat en del kring dilemmat.

Han anser att det behövs en återbetalning från naturresursutvinningen till lokalsamhället. Men det behöver ta sikte på ett längre framtidsscenario.

– Det behövs en avkastning, men det behövs också en idé. Det skulle kunna vara att starta utbildningssätten. Vi behöver gå från grovarbete till intelligent verksamhet.

Kommunalrådet Mats Taaveniku (S), vars politiska majoritet har valt att stoppa det nya gruvprojektet utanför Vittangi, välkomnar också beskedet från näringsminister Ebba Busch om att utreda en lokal gruvskatt.

Ni hör honom i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.