Trenden är tydlig: De senaste 20 åren har antalet fall av akut hjärtinfarkt och de som avlider i sjukdomen minskat för varje år i Sverige. Men Norrbotten sticker fortfarande ut med högst antal fall av akut hjärtinfarkt och högst antal döda per 100 000 invånare. Det är nästan dubbelt så högt som i Stockholm.
– Det är väldigt allvarligt, säger Katarina Johansson, verksamhetsområdeschef för hjärtsjukvård Region Norrbotten.
Varför satsar man inte mer på vården just här där man har störst problem?
– Det är en resursfråga som vi måste jobba mer aktivt med och vi måste jobba mycket mer förebyggande med primärvården, säger Katarina Johansson.
Fick hjärtattack trots hälsosamt leverne
Stefan Senling från Luleå ingår i Norrbottens dystra statistik. För trots att han tränar varje dag och varken dricker eller röker, så stannade hans hjärta för tre år sedan, två gånger, efter ett träningspass.
– Jag har varit med om två hjärtstopp på grund av en hjärtattack så man kan säga att jag har dött två gånger. Men idag är jag helt återställd och nästan i bättre form.
Varför tror du att du drabbades då?
– Jag har aldrig haft problem med hjärtat tidigare men båda gångerna jag tog covid-sprutor så fick jag andnöd och ett tryck mot bröstet efteråt. Sedan hände det här, säger Stefan Senling.
Vården spelar stor roll
Att antalet insjuknade och avlidna fortsätter att minska i landet har att göra med att hälso- och sjukvården hela tiden blir bättre på att upptäcka, behandla och rehabilitera personer som drabbas av hjärtinfarkt, enligt Socialstyrelsen.
Även i Norrbotten märks minskningen. Förra året avled 192 personer av akut hjärtinfarkt här, jämfört med för tio år sen då ytterligare 66 personer dog. Samtidigt har de som får vård här en lägre dödlighet än riksgenomsnittet – något som Stefan Senling är evigt tacksam över.
– Man läser mycket om hur dålig sjukvården är. Men jag kan inte klaga på någonting. Allt var professionellt både i ambulansen och på sjukhuset.
Men långt ifrån alla har samma tur som Stefan, och på Region Norrbotten kan man inte svara på när norrbottningarna får en mer jämlik hjärtvård med övriga landet.
– Önskar jag kunde svara på det men det kommer krävas mycket innan vi kan komma i nationell paritet, säger Katarina Johansson.
Fakta riket:
Sedan 2013 har minskningen av antalet hjärtinfarkter varit närmare 40 procent och årets notering är den lägsta hittills.
2023 inträffade cirka 22 200 fall av akut hjärtinfarkt. Det är en minskning med omkring 5 procent eller cirka 1000 fall jämfört med året innan.
Även antalet personer som avled till följd av en akut hjärtinfarkt minskade jämfört med 2022.
Jämfört med 2013 har antalet avlidna i akut hjärtinfarkt halverats
Källa: Socialstyrelsen