I förra veckan publicerades en debattartikel i Dagens Nyheter om bristen på vild lax i Östersjön. Den undertecknades av 36 av Sveriges stjärnkrögare och vinnare av titeln ”Årets kock”.
”Små steg görs, men mycket mer krävs för att rädda fisken och fisket”, skriver de i artikeln.
”Fanns hur mycket lax som helst”
En av dem är Simon Laiti, krögare i Luleå som sett hur vildlaxen blivit allt svårare att få tag på för restauranger.
– När jag som barn var uppe i Torneå älv och fiskade fanns det hur mycket lax som helst, säger Simon Laiti.
Kockarnas kritik mot myndigheten
I artikeln riktas hård kritik mot Havs- och vattenmyndigheten som enligt kockarna har misslyckats med att förvalta det vilda laxbeståndet.
Tre områden lyfts fram där kockarna anser att förändringar måste ske; laxens livsmiljöer i de mindre vattendragen måste skyddas, det storskaliga industrifisket till foderindustrin begränsas, och rovdjursstammarna, främst säl och skarv, behöver minskas.
– Det viktiga är vad det beror på och vad vi gör. Vi måsta agera, för annars kommer vi inte att ha någon vildlax något mer, säger Simon Laiti.