Kocken Simon Laiti lagar mat i restaurangköket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Får inte tag i vildlax” – i klippet hör du Luleåkrögaren Simon Laiti som är en av flera krögare som vill rädda fisken. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Stjärnkockarnas larm: Den vilda laxen är hotad

Uppdaterad
Publicerad

36 stjärnkrögare slår larm om att den vilda laxen blivit allt svårare att få tag på. Luleåkocken Simon Laiti är en av dem som inte längre kan erbjuda fisken på menyn.

I förra veckan publicerades en debattartikel i Dagens Nyheter om bristen på vild lax i Östersjön. Den undertecknades av 36 av Sveriges stjärnkrögare och vinnare av titeln ”Årets kock”.

Små steg görs, men mycket mer krävs för att rädda fisken och fisket”, skriver de i artikeln.

”Fanns hur mycket lax som helst”

En av dem är Simon Laiti, krögare i Luleå som sett hur vildlaxen blivit allt svårare att få tag på för restauranger.

– När jag som barn var uppe i Torneå älv och fiskade fanns det hur mycket lax som helst, säger Simon Laiti.

Kockarnas kritik mot myndigheten

I artikeln riktas hård kritik mot Havs- och vattenmyndigheten som enligt kockarna har misslyckats med att förvalta det vilda laxbeståndet.

Tre områden lyfts fram där kockarna anser att förändringar måste ske; laxens livsmiljöer i de mindre vattendragen måste skyddas, det storskaliga industrifisket till foderindustrin begränsas, och rovdjursstammarna, främst säl och skarv, behöver minskas.

– Det viktiga är vad det beror på och vad vi gör. Vi måsta agera, för annars kommer vi inte att ha någon vildlax något mer, säger Simon Laiti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.