Julia Nilsson från Boden visar upp sin mage både utan och med stomipåse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon visar Julia Nilsson från Boden hur livet med stomi är – och berättar om hur hon hanterar fördomarna som hittills kommit på köpet. Foto: Privat

Stomi-influencer från Boden gör succé – Julias video har setts 15 miljoner gånger

Uppdaterad
Publicerad

20-åriga Julia Nilsson lever med ileostomi sedan två år tillbaka. Under hela processen har hon valt att tiktoka om livet med stomipåse utan skämskudde. Succén är total och hon får enorm respons från unga människor i hela världen som har liknande problem.

Julia är född och uppvuxen i Boden, men bor för tillfället i Lysekil. Hon fick tarmbesvär redan som barn och familjen testade allt möjligt för att få bukt med problemen men inget hjälpte.

För fem år sedan vände det. Julia fick göra en omfattande utredning på Akademiska sjukhuset i Uppsala där specialister konstaterade att aktiviteten i tjocktarmen var för låg – och i januari 2021 blev hon stomiopererad.

– Jag hade mått så dåligt och haft ont så länge så jag blev jätteglad när jag fick stomi, säger hon till SVT.

”Skäms inte för bajsproblem”

Under hela resan har hon valt att dela med sig av livet med stomi i sociala medier.

– Det är så otroligt många unga som lider av mag- och tarmproblem. Men få vågar prata om kiss och bajs men jag tycker inte att man behöver skämmas för att man har bajsproblem.

Vad har berört dig mest?

– Folk har sagt saker som att ”kul att du visar din påse, nu kanske jag också vågar visa min”. Och på så sätt kan vi hjälpa varandra att normalisera det här, säger Julia Nilsson.

Tarmvideo välte internet

20-åringens videoklipp har fått ett gigantiskt genomslag och gett eko i hela världen.

– När jag visade tarmen i en video fick jag 15 miljoner visningar. Det var tydligen inte så vanligt så spridningen är stor. Övriga klipp brukar ligga på några miljoner visningar.

I videon visar Julia hur livet med stomi är – och hur hon hanterar fördomarna som hittills kommit på köpet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.