Den brittiska varianten av coronaviruset har ökat kraftigt i Norrbotten. Förra veckan visade närmare femtio procent av de analyserade stammarna på mutationen. Foto: SVT

Stor ökning av brittiska viruset i Norrbotten: ”Verkar som att den är lite farligare”

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska varianten av coronaviruset ökar kraftigt i länet. Samtidigt flaggar smittskyddsläkaren Anders Nystedt för att viruset verkar vara lite farligare än vad man först trodde.

I början av januari fick Norrbotten sitt första fall av den brittiska varianten av coronaviruset. Sedan dess har antalet fall ökat stadigt, men relativt långsamt. Under förra veckan, då norrbottningarna hade sportlov, small det dock till.

”Det är oroväckande”

Av 184 analyserade stammar visade 85 av dem, alltså 46 procent, på den brittiska varianten av coronaviruset.

Coronaviruset i Norrbotten

– Det är oroväckande och jättesynd att den har kommit innan vi hunnit vaccinera fler, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare på Region Norrbotten.

Ökningen ses i hela landet och enligt smittskyddsläkaren är den ännu större söderut, men även i grannlänet Västerbotten.

Mutationen verkar lite farligare

Det har tidigare pratats om att den brittiska mutationen endast varit mer smittsam, men nu medger Nystedt att en del studier visar att den brittiska varianten av coronaviruset även verkar farligare.

– Man blir lite sjukare och vi har sett högre antal dödsfall. Det är inga vansinniga skillnader men det verkar som att den är lite farligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet