Kristina Nyström, ordförande i Kalix koloniträdgårdsförening, visar en bild på sin telefon föreställande en mördarsnigel för kvinnan till vänster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mördarsniglar har hittats i Kalix – i klippet hör du om kampen som nu startar. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Mördarsnigel hittad i Kalix – odlarna hoppas på hjälp från kylan

Uppdaterad
Publicerad

En fullvuxen mördarsnigel har hittats i en villaträdgård i Kalix. Nu oroar sig både odlare och länsstyrelsen för att den avskydda arten ska få fäste i Norrbotten.

Det var i en villaträdgård i centrala Kalix som en misstänkt snigel hittades, en snigel som nu identifierats av experter som en mördarsnigel.

– Det är en fullvuxen individ så det är troligt att den hunnit lägga ägg. De kommer oftast med jord och växter som ägg eller små sniglar, säger naturvårdshandläggare Lena Bondestad på länsstyrelsen i Norrbotten.

Tar sig allt längre upp

Mördarsnigeln har fram tills nu etablerat sig som art så långt upp i landet som Västerbotten och Vilhelmina. Enligt Lena Bondestad är det väntat att den även ska dyka upp här.

– Det är nu vi kan stoppa dem. Om några år är det helt kört om vi låter dem vara, säger Lena Bondestad.

Ska ta hundar till hjälp

Nu och till våren gäller det alltså att hålla utkik efter eventuell avkomma till den upphittade snigeln och andra eventuella exemplar.

– De kommer upp när det tinar på våren och då planerar vi kunna att vara på plats med specialtränade hundekipage som hittar sniglarna, säger Lena Bondestad.

MÖRDARSNIGELN

Mördarsnigeln är hermafrodit vilket innebär att de är tvåkönade och kan självbefrukta sig. Parning med flera andra individer är dock det vanligaste. Antalet ägg varje individ lägger är vanligtvis runt 400.

Mördarsnigeln kan sprida sig kortare sträckor på egen hand, framförallt har stora fullvuxna individer visat sig kunna vandra ut från trädgårdar till omgivande landskap.

Mördarsnigeln är huvudsakligen nattaktiv men kan även vara aktiv under regniga dagar. Den är en allätare som äter både dött och levande växtmaterial.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.