Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den ökände bedragaren misstänks för att ha utsatt en kvinna i Piteå för stöld och bedrägeri. Foto: Izabelle Nordfjell, TT/Filip Hannu/SVT

Ökände storbedragaren häktad – misstänks för brott mot äldre kvinna i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges värsta bedragare häktas nu i sin frånvaro av Luleå tingsrätt. Mannen startade sin kriminella bana redan på 60-talet och misstänks nu ha slagit till igen – denna gång mot en kvinna i 90-årsåldern i Piteå.

Mannen, som är i 70-årsåldern, föddes i Älvsbyn och dömdes redan på 1960-talet för omfattande och allvarlig brottslighet till långa fängelsestraff.

Han är numera känd som en av Sveriges värsta bedragare och bedöms vara en av de personer som suttit längst tid i fängelse i hela landet. Han har den här gången varit på fri fot sedan maj.

– Han har suttit en stor del av sitt liv i fängelse och det här är precis hans modus, säger åklagare Rickard Finnberg.

Sedan 80-talet har mannen sammanlagt dömts till omkring 45 års fängelse.

Stal kvinnans bankomatkort

Bedragaren häktas nu för grov stöld och två fall av grovt bedrägeri mot en kvinna i 90-årsåldern i Piteå. Enligt åklagaren ska han förmått kvinnan att ta ut pengar i en automat genom en historia om att han behövde växla pengar och få hjälp med ett paket.

Vid bankomaten övervakade mannen när kvinnan matade in kortet och när pengarna matades ut tog han både pengarna och bankkortet och gick sedan därfrån och lämnade kvinnan stående med sin rullator.

Han gör sedan ytterligare två uttag med den äldre kvinnans kort, varav båda uttag fångas på bild av en övervakningskamera.

Tidigare anstalt pekade ut mannen

Genom övervakningsbilderna fick polisen snabbt tips om att det kunde röra sig om den ökände bedragaren. Bilderna skickades sedan vidare till anstalten varifrån han släpptes i maj som kunde peka ut honom med 100 procent säkerhet.

Han dömdes senast 2017 för bland annat 23 fall av grovt bedrägeri och våldtäkt. Eftersom den nya misstänkta brottet följer samma tillvägagångssätt, modus, som den tidigare brottsligheten kommer åklagare att skicka ut en förfrågan till alla polisregioner i Sverige för att se om han är misstänkt för fler brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.