Storlän förbereds- men ingen grupp för sjukvård

Uppdaterad
Publicerad

I somras beslutade landstingspolitikerna att bilda arbetsgrupper för arbetet med att förbereda för ett storlän med dom fyra nordligaste länen. Men man beslutade inte att bilda en särskild grupp för sjukvården, nåt som oppositionen kritiserar skarpt.

En storregion föreslås bildas av dom fyra nordligaste länen i landet som blir Norrlands län med ett enda landsting. Och just sjukvård är en stor fråga för ett Norrlandslän. Men när landstinget i somras beslutade att tillsätta arbetsgrupper som ska jobba med regionfrågan bildade man ingen grupp för sjukvård.

– Man ska komma ihåg att hälso- och sjukvården kommer att bli en koloss med 24.000 anställda, 128 hälsocentraler och tolv sjukhus. Men man har helt och hållet glömt bort den, säger Mattias Karlsson (M) oppositionsråd.

norrlandsdebatten

Vad ska man göra?

– Jag tror man behöver ta ett steg tillbaka och bromsa processen och vänta in vad regeringen kommer att säga och om man kommer att lämna en proposition till riksdagen. Gör regeringen det då kan man sätta igång förberedelsearbetet, menar Mattias Karlsson (M).

Styrgrupp hanterar

Landstingsrådet Maria Stenberg menar att sjukvården visserligen är en stor angelägenhet men att den styrgrupp som tillsattes i somras får hantera frågan.

– Vi har vårt första styrgruppsmöte senare i september där vi ska gå igenom direktiven till dom olika arbetsgrupperna och till styrgruppen. Senare i höst ska vi ha en överläggning i Östersund där vi ska få ett bredare material och se vilka delar i hälso- och sjukvården vi ska börja med, säger landstingsrådet Maria Stenberg (S).

Men hade det inte varit enklare att bilda en grupp direkt?

– Enklare kanske men inte så demokratiskt. Det finns en poäng med att dom olika politiska partierna också kan lämna sin syn på i vilken ände vi ska börja när det gäller hälso- och sjukvården som ju är en stor del av landstingens verksamhet, menar Maria Stenberg (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

norrlandsdebatten

Mer i ämnet