Stororder kan leda till ny fabrik

Uppdaterad
Publicerad

Lindbäcks Bygg i Piteå har fått en stororder till ett värde av 2 miljarder kronor. 2 000 lägenheter är beställda av Rikshem AB.

I fabriken på Lindbäcks Bygg i Piteå rullar arbetet på som vanligt. Modulerna som de jobbar på just ska till studentboendena på Klintbacken i Luleå.

Men i morse blev det klart med en stororder som tryggar framtiden för flera år framöver.

Det är Rikshem AB som gör den största enskilda satsningen sen miljonprogrammets dagar. 2 500 nya hyreslägenheter ska byggas i storstadsregionerna.

”Jag fick fast jobb förra veckan”

Lindbäcks bygg fick den första ordern på tvåtusen lägenheter. En beställning som motsvarar två miljarder kronor.

– Det betyder att vi kan säkra arbetstillfällena för lång tid framöver framöver, hur länge vet jag inte men det är länge.  400 lägenheter per år i fem år det är unikt och det gör att vi får väldigt bra bas att utveckla våra processer på, säger Stefan Lindbäck, vd för Lindbäcks Bygg AB,

På fabriksgolvet  i Piteå jobbar 140 personer. Esmail Alami är en av dem. Han är nyanställd och i och med storordern kan han känna sig trygg.

– Jag fick fast jobb förra veckan, säger han.

Men då har du framtiden tryggad nu ett tag framöver då?

– Jag hoppas det, jag vet inte riktigt, men jag hoppas det.

Nytt produktionsställe

Några nyanställningar är det dock inte frågan om inom den närmaste tiden. Företaget satsar istället på att få ett bättre flöde i organisationen.

Och så småningom kan det blir frågan om att starta ett nytt produktionsställe.

– Kanske om fyra, fem år. Då har vi tvättat bort slöseriet i den här anläggningen och vi kan göra en kopia av den här fabriken i södra Sverige, säger Stefan Lindbäck.

I Småland?

-Yes.

Storordern från Rikshem innebär att den omfattar 40% av Lindbäcks Byggs produktion.

Rikshem ägs av pensionsfonderna 4:e AP-fonden och  AMF.

– Att investera i bostäder anses som trygga investeringar, säger Jan-Erik Höjvall som är vd på Rikshem AB.

Lindbäcks är Sveriges ledande företag inom industriellt byggande av flerbostadshus. Det är en familjeägd koncern i fjärde generationen, med säte i Piteå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.