Under sommaren och hösten 2019 startade Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) en insamling av fästingar som riktade sig till allmänheten i Norrbotten, Västerbotten och Jämtlands län. Den nya tajgafästingen har spridit sig särskilt snabbt längst i norr, konstaterar Giulio Grandi.
Gunilla Stieng i Kalix skickade in fästingar för analys och nu visar provresultatet att minst en av de fem fästingarna som hittades på Vitgrundet i Kalix skärgård var tajgafästingar.
– De är obehagliga. De suger blod och ger sjukdomar. Jag kan inte se att de fyller någon funktion. När man har plockat bort fästingar som suttit i pälsen på hundarna, så har de blivit stora som blåbär och det är inte så fräscht, säger hon.
Analysresultat visar 82 procent
Norrbottningar har skickat in 325 fästingar till SVA som nu har analyserat dem. Av dessa var hela 82 procent tajgafästingar – en siffra som kan jämföras med grannlänet Västerbotten som hade 6 procent (141 analyser) och Jämtland som hade 3 procent (80 analyser).
– Att så många tajgafästingar har hittats i Norrbotten beror på det kalla klimatet. De har invaderat österifrån och finns bland annat i Sibirien och Mongoliet, säger Giulio Grandi, parasitolog vid SVA.
Kan bära på farligare variant av TBE
Som SVT tidigare har berättat så påträffades de första tajgafästingarna under 2016 och de hittades på öar och halvöar i Bottenviken.
Tajgafästingen kan bära på två varianter av TBE-viruset som är farligare för människan än det vanliga TBE-viruset som finns i Sverige. Det är en sibirisk variant och en variant som kallas Far Eastern.
I videon berättar Giulio Grandi varför tajgafästingar trivs så bra i Norrbotten – och så träffar du Kalixbon Gunilla Stieng och hennes italienska vinthund Ruben.
Vad är TBE?
- TBE står för tick-borne encephalitis, det vill säga fästingburen encefalit eller hjärninflammation. Sjukdomen kan också orsaka hjärnhinneinflammation.
- Inkubationstiden för TBE är en till två veckor. Symtomen är huvudvärk, feber och i sällsynta fall allvarlig påverkan på centrala nervsystemet.
Källa: Nationalencyklopedin (TT)