Landstinget vill sänka arbetstiden för att lättare kunna rekrytera sjuksköterskor till avdelningar på sjukhusen som har en tung arbetsbelastning. Men Vårdförbundet säger nej och vill istället ha en generell arbetstidsförkortning för alla sjuksköterskor som jobbar nattetid.
– Många av de som jobbar nätter arbetar ju väldigt intensivt när de jobbar på nätterna. Det är ett hårt tryck på natten, nu är det ju avancerad vård under dygnets alla timmar, säger Erica Ohlsson, ordförande i Vårdförbundet Norrbotten.
– Vi har ju ganska svårt att rekrytera till natten framförallt. Det är en svår problematik och där ser vi att vi behöver pröva alternativa arbetssätt, säger Karin Larsson, HR-chef för landstingets division länssjukvård.
”Inte sämre”
Det är en ganska samstämmig bild av läget för dom som jobbar på natten. Men när landstinget nu arbetar med att ta fram en modell för att sänka veckoarbetstiden från 36 till 32 timmar för dom sjuksköterskor som jobbar på natten – då säger Vårdförbundet nej. Facket vill ha ett centralt avtal som omfattar alla sjuksköterskor istället för ett lokalt avtal som lätt kan sägas upp av arbetsgivaren.
– Men skulle det bli sämre för dina medlemmar om ni gick med på ett lokalt avtal som gav dom 32 timmars veckoarbetstid?
– Det är kart att det inte skulle bli sämre, men vi kan inte teckna ett sådant kollektivavtal i och med att Vårdförbundet har sagt nej till detta, säger Erica Ohlsson, ordförande i Vårdförbundet Norrbotten.
Blankt nej
Landstinget förordar lokala avtal som kan se olika ut mellan sjukhusen, ja, rent av olika mellan olika avdelningar på samma sjukhus.
– Fördelen är ju att den ena avdelningen inte är den andra lik, en del har till exempel inget problem med att rekrytera till natten. Där har man full nattbemanning och man har inget problem med det. Det är olika vårdtyngd och olika sätt att arbeta på, säger Karin Larsson, HR-chef för landstingets division länssjukvård.
Men det är blankt nej från Vårdförbundet för en sådan lösning. Alternativet, säger Vårdförbundet är att landstinget då skriver ett avtal med varje enskild sjuksköterska.
Många avtal
– I landet har vi 113.000 medlemmar. Då är det 113.000 avtal som SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) ska skriva. Tycker dom att det är bättre än att teckna ett centralt avtal? Varsågod!, säger Erica Ohlsson, ordförande i Vårdförbundet Norrbotten.
– Men om ni har många olika avtal med olika avdelningar, är inte det svårt för er på landstinget att hålla reda på?
-Jo, fast då tänker väl jag att vi inte behöver ha ett avtal för varje avdelning utan där kanske vi kan hitta lite större koncept utifrån vårdavdelningar med tungt nattbemanningsarbete och så, säger Karin Larsson, HR-chef för landstingets division länssjukvård.