Gunilla Nordlander på Sunderby sjukhus i Luleå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Akuten klarar sitt uppdrag om de skulle få göra sitt uppdrag” – I klippet berättar biträdande divisionschef Gunilla Nordlander om läget på Sunderbyns sjukhus. Foto: Nora Lerneby/SVT

Sunderby sjukhus vädjar: ”Kom inte hit med halsont”

Publicerad

Läget har varit ansträngt på akuten på Sunderby sjukhus under sommaren. Bristen på vårdplatser har lett till långa väntetider för patienter och ökad stress för personal.

– Sängarna finns, men det är personalen som saknas, säger Gunilla Nordlander, biträdande divisionschef Länssjukvård 2.

Situationen på akuten förvärras ytterligare av personer som söker akutvård för besvär som inte kräver omedelbar behandling.

– Vi vädjar om att man inte ska åka till akuten för halsont. Om akuten inte hade behövt agera vårdcentral också hade vi klarat uppdraget bättre, säger Gunilla Nordlander.

Vårdkrisen i Norrbotten

Vårdkonflikten försvårat rekryteringen

När ordinarie personal går på semester har regionen svårt att rekrytera bemanning till sommaren. I år har även Vårdförbundets övertidsblockad under våren påverkat rekryteringsläget för regionen, vilket har lett till personalbrist och därmed brist på vårdplatser.

– Vi behöver hjälpas åt att sprida hur bra det egentligen är att arbeta i vården, på så sätt kommer fler söka sig hit och situationen kan förbättras, säger Gunilla Nordlander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet