• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du projektansvarige Patrik Gylesjö berätta om kabeln som sträcker sig från Berlin till Luleå. Foto: Hans Larsson, SVT/Global Connect

Superkabeln har nått Norrbotten – städer kopplas upp mot digital E4

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges största digitala infrastruktursatsningar har nu nått Piteå och Luleå. Den nya superfiberkabeln, som beskrivs som en digital motorväg, är 256 mil lång och sträcker sig hela vägen från tyska Berlin. Enligt projektledaren Patrik Gylesjö kommer kabeln innebära företagsetableringar och arbetstillfällen.

10 000 kilometer fiber har nu lagts i Sverige och den så kallade digitala E4:an ska stå helt klar i slutet av 2022 eller i början av 2023. Investeringen är enorm, en halv miljard kronor, och företaget bakom projektet vittnar om en gigantisk dataöverföringskapacitet.

– Kapaciteten motsvarar all datakommunikation som hela Norden kräver i dag. Alla mejl, alla filmer som streamas, alla foton som laddas upp och allt surfande, säger Patrik Gylesjö, projektansvarig vid teknik- och telekombolaget Global Connect.

Ringlar sig genom hav och land

Likt en orm ringlar sig kabeln genom hav och land från Tyskland och nu är grävandet i Piteå och Luleå klart. Om några veckor ansluts en hub i Gävle vilket gör att sträckan Stockholm-Luleå är redo att tas i bruk.

I klippet hör du Patrik Gylesjö berätta om kabelns betydelse för Norrbotten och Sverige i stort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.