När Susanne Redebo låser dörren i Mariefred har hon tolv timmar till jobbet. Två veckor per månad arbetar hon på plats i Övertorneå, två veckor på distans från Södermanland.
På 80-talet var hon en av många som flyttade från Norrbotten till Stockholm för att få arbete – nu gör hon samma resa åt andra hållet.
Under pandemin förlorade hon jobbet på en tidning i Mälardalen, och fick istället arbete i sin barndomskommun som har stor brist på arbetskraft.
Saknas 100 000 personer
För att klara industrisatsningarna i norra Sverige bedömer regeringens utredare att 100 000 människor måste flytta till Norrbotten och Västerbotten.
– I Övertorneå kommun har vi brist på arbetskraft i många branscher. Det har förändrats mycket bara under de senaste tio åren, säger Tomas Mörtberg (C).
Rikard Eriksson, professor i ekonomisk geografi vid Umeå universitet, ser en stor utmaning i att lyckas få tillräckligt med arbetskraft.
– Idag är det i princip alla kommuner utom Umeå, Skellefteå, Piteå och Luleå som krymper i befolkning. Och med de förutsättningarna blir det väldigt svårt att växa så mycket som Norr- och Västerbotten måste växa.
”Det måste förändras”
Det finns också, som han ser det, andra kulturella utmaningar.
– Det är ju en urban norm som har rått länge om vad ett framgångsrikt liv är – ett storstadsliv, medan glesbygd har varit motsatsen. Det måste förändras, säger Rikard Eriksson.
Se Hemvändarna på SVT Play.