Föreläsaren Charlotte Lindmark gestikulerar med händerna medan hon står framför en inredd bakgrund med ett detaljerat skåp och en växt.Hon bär en orange blus över en röd tröja och har en mikrofon fäst på kläderna. En grön gardin med mönster syns i bakgrunden, vilket skapar en varm atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet delar föreläsaren Charlotte Lindmark med sig av sina viktigaste må bättre-strategier för anhöriga till människor drabbade av psykisk ohälsa. Foto: Maribel De Paz/SVT

Svårt för anhöriga vid psykisk ohälsa – Charlotte i Luleå har råden

Publicerad

Över en miljon människor i Sverige vårdar eller stödjer en närstående. Charlotte Lindmark, kursledare i sorgbearbetning, vill minska skammen hos anhörigvårdare.

– Så ofta vi kan skratta tillsammans då blir livet plötsligt lite enklare, om det så bara är för en stund, säger hon.

Enligt Anhörigas Riksförbund finns det 1,3 miljoner anhörigvårdare i Sverige. Personer som ”vårdar, hjälper eller stödjer en närstående som behöver det på grund av fysisk eller psykisk ohälsa, ålder eller funktionsnedsättning”.

– Man kan känna maktlöshet eller skam över att man hamnat i den här situationen, säger Charlotte Lindmark.

”Extra tufft för unga”

Som föreläsare i sorgbearbetning tar Charlotte Lindmark upp frågan om ork, skratt och mindre skam när hon föreläser.

– Det kanske är extra tufft att vara ung och anhörig till någon som mår dåligt eller är i ett missbruk. Då är det ännu viktigare att omgivningen vågar fråga ”hur är det för dig?” Ansvaret ska inte ligga på ungdomar. Det är vi vuxna runt omkring som har ansvaret att fånga upp och hjälpa, säger hon.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS-Alarm 112: Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101: Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177: Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: 1177.se.

Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd: Tel: 020 18 18 00, telefonjour varje dag 19–22. Webb: spes.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.