Precis som Mariette Forsgren och Benne Larsson har bybon André Strömberg fotat fågeln i Vuollerim. Det är ytterst ovanligt att svarthuvad sparv syns till i Sverige. Foto: André Strömberg

Svarthuvad sparv skulle till Medelhavet – landade i Vuollerim

Uppdaterad
Publicerad

Den brukar häcka vid Medelhavet – därför blev fågelskådarna Mariette Forsgren och Benne Larsson minst sagt förvånade när de upptäckte en svarthuvad sparv i norrbottniska Vuollerim.

Den har setts i Sverige förut, till och med i Jokkmokk. Men det har gått 35 år – och en dag – sedan en svarthuvad sparv sågs till i kommunen.

Mats Karström har följt fåglar hela livet och var på plats den dagen.

– Jag var med då och den är svår att se i hela landet. Man brukar få åka till Grekland och Medelhavets östra delar för att få se den, säger han.

Mats om fågelskådning: ”Blodigt allvar”

Mats tror att fågelskådare kommer vallfärda till Vuollerim nu. Enligt honom är nämligen hobbyn något som entusiasterna inte tar lätt på.

– Det är blodigt allvar och det finns folk som har lämnat sitt eget bröllop för att se sällsynta fåglar. Folk som hyr helikoptrar för att titta.

90-årig dam såg den först

Hur fågeln upptäcktes är också en historia i sig. En äldre dam i 90-årsåldern, som brukar mata fåglar, tyckte att hon såg en sällsynt art hemma på gården.

Hon tipsade hemtjänsten som i sin tur uppmärksammade byborna Mariette Forsgren och Bengt ”Benne” Larsson som åkte till platsen för att observera.

Kompis med domherrar

Att fågeln hamnat långt ifrån sin tilltänkta destination råder det inget tvivel om – men hur länge den stannar är oklart.

– Så länge det finns gott om mat verkar den trivas utmärkt bland domherrarna som också hittat hit, säger Benne Larsson.

Svarthuvad sparv med Vuollerimkompisarna grönfink, grönsiska och domherre. Foto: Bengt ”Benne” Larsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.