Bild på Boden från ovan, byggnader och gräs syns.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vilka summor det rör sig om och hör vad Patrik Lillqvist, underrättelsechef på Skatteverket, säger. Foto: SVT

SVT avslöjar: Majoritet av skattefusket skedde i Boden

Publicerad

Det är i Boden som majoriteten av kryptobolagen finns – och även de största skatteskulderna. Men SVT:s granskning visar att företagen även har miljonskulder till kommunen.

Bodens kommun har aktivt arbetat för att locka datahallar att etablera sig på orten. Här finns billig och förnybar el i form av vattenkraft och naturlig kyla vilket är idealiskt för elintensiva verksamheter som serverhallar.

SVT:s granskning av de svenska kryptoföretagen visar att 13 av 18 bolag som skattefuskat har sin verksamhet i Boden. Av de totala skulderna på närmare 1 miljard står Bodenföretagen för nästan 930 miljoner kronor.

SVT granskar skattefusket i kryptobranschen

Konkurser och skulder till kommunen

Och Skatteverkets beslut har slagit hårt mot företagen, hittills har två Bodenföretag gått i konkurs och ytterligare fyra har inlett konkurs. Ägarna till ett av de konkursade företagen har åtalats för grovt bokföringsbrott. Skulderna till Bodens kommun och kommunägda Bodens energi uppgår till över två miljoner. Uppgifter som Bodens kommunalråd inte känner till men som han menar inte är unikt för dessa företag.

– Det är alltid tråkigt när företag går i konkurs och det händer inom alla branscher men det är tyvärr sånt som händer, säger Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden.

Fem arbetstillfällen

Enligt Skatteverket har flera av företagen lovat arbetstillfällen och skatteintäkter. SVT:s kartläggning visar att på de 13 Bodenföretagen handlar det om fem anställda och det är på ett och samma företag.

– I små kommuner är små etableringar viktiga. En handfull jobb i små kommuner som Boden är att jämföra med väldigt många jobb i Storstockholm. Så de har varit viktiga och de har också lett till den stora nyindustrialiseringen vi ser i norra Sverige, säger Claes Nordmark (S).

Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden syns intervjuas, tomma stolar syns runtom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Känner Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S) att kommunen blivit förda bakom ljuset av företagen som säger att de driver datorhallar? Se vad han säger i klippet. Foto: SVT

Är kryptomining lagligt i Sverige?

• Kryptomining är inte olagligt, men man får inte göra momsavdrag, vilket företagen i SVT:s granskning har gjort.

• Privatpersoner som har inkomster från mining ska betala skatt på inkomsten hos Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skattefusket i kryptobranschen

Mer i ämnet