Tavelmåleri ska stärka anställningsbarhet

Uppdaterad
Publicerad

Att måla tavlor eller att skriva en kokbok, kan det verkligen leda till jobb? Det tror Medborgarskolan i Luleå som satsat på kurser för långtidsarbetslösa.

Många företag och organisationer är intresserade av att ta emot långtidsarbetslösa i det som kallas FAS 3. En av dessa är Medborgarskolan i Luleå som har 15 långtidsarbetslösa i sitt Fas 3 program. Här sysslar man med olika slags hantverk som tillexempel att måla tavlor. Arbetslösa får också i rollspel lära sig hur en anställningsintervju kan gå till.

– Sedan har vi några som skriver böcker. En skriver en kokbok och en skriver en bok om sitt liv. Men det som är övergripande är arbetsmarknaden, att söka arbete. Vi ska underlätta att dom stärker sin anställningsbarhet, berättar Josef Öz, chef för Medborgarskolan i Luleå.

FAS 3 i Norrbotten

Pengar har betydelse

Medborgarskolan är ett studieförbund och som anordnare av kurser för långtidsarbetslösa får förbundet en ersättning från staten på 4.500 kronor i månaden för varje arbetslös person.

Pengarna som studieförbundet får har betydelse.

– Utan ersättningen hade vi inte kunnat bedriva verksamheten. Men det som är viktigt i sammanhanget är att det inte är en vinst som går till någon ägare utan det som blir vinst stannar kvar i verksamheten, säger Josef Öz, chef för Medborgarskolan.

– Sedan att det inte blivit någon vinst de senaste två åren är en annan sak, säger han.

Leder till jobb?

Men frågan är då om tavelmåleri, bokskrivandet och övningar om hur man gör på en anställningsintervju verkligen bidrar till att långtidsarbetslösa får arbete?

Josef Öz är försiktig i sitt svar.

– Det där kanske andra ska bedöma. Hos oss ser vi att en del går till arbete, andra inte. En del går i pension när de är hos oss. Men det intrycket jag får är att alternativet skulle vara mycket värre. Tar man bort det här då måste man komma med ett alternativ som är bättre, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FAS 3 i Norrbotten

Mer i ämnet