• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En testraket skenade på raketbasen. I klippet hör du Marko Kohberg som är avdelningschef för raket- och ballonguppsändningar vid Esrange i Kiruna. Foto: SSC/Hans Sternlund/SVT

Så skedde branden på rymdbasen Esrange i Kiruna – testraket skenade

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer befann sig utanför de så kallade blockhusen när en testraket slet sig från sin ramp och for iväg 200 meter på raketbasen. Efter händelsen i augusti ser nu SSC över sina säkerhetsrutiner.

Olyckan inträffade den 26 augusti i år i samband med att en gammal raketmotor skulle testbrännas på Esrange i Kiruna. Raketmotorn var uppställd på en horisontell ramp och tanken var aldrig att den skulle röra sig över huvud taget.

Började brinna

Men raketen var starkare än förväntat och vid antändningen for raketen i väg 200 meter och träffade en tunnel som går mellan en uppskjutningsanordning och en hall där raketerna förbereds.

Det uppstod en brand som orsakade stora materiella skador och som har tvingat Esrange att pausa uppskjutningar av sondraketer.

Eventuellt måste den gamla uppskjutningsanordningen från 1960-talet ersättas med en helt ny. Dessutom har de inställda kampanjerna kostat i form av uteblivna intäkter.

Kostnader

– Det är svårt att uppskatta vad det har kostat och kan komma att kosta, men jag gissar att kan det handla om 100 miljoner kronor, säger Esrangechefen Lennart Poromaa.

Dessbättre kom ingen människa till skada. Men tre personer befann sig utanför de så kallade blockhusen som ska kunna stå emot en direkt träff av en raket. De befann sig omkring 50 meter meter från platsen där raketen stannade.

Enligt Marko Kohberg, avdelningschef för raket- och ballonguppsändningar har man inte analyserat hur stor risken var att någon skulle komma i vägen för den skenande raketen.

Han berättar mer om det i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.