ST-läkaren Thyra Löwenmark i ett konferensrum på Sunderbyns Sjukhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thyra beskriver vilket bra stöd hennes pappa var under studietiden. Foto: David Lindström/SVT

Thyra, 28, disputerade på tarmcancer – en vecka senare dog pappan i sjukdomen

Uppdaterad
Publicerad

Thyra Löwenmark är ST-läkare vid Sunderby sjukhus och trots sin unga ålder har hon redan hunnit med mycket. Bland annat forskade hon om två specifika bakterier i relation till tarmcancer. En sjukdom som hennes pappa senare avled av.

Thyras resa inom branschen började tidigt med två läkare till föräldrar. Hon är uppväxt i Uppsala. Redan vid 14 års ålder sommarjobbade hon hos en forskargrupp i Stockholm, där träffade hon sin framtida handledare gällande sin forskning.

Sedan gick flyttlasset till Umeå där hon disputerade på tarmcancer.

Men under slutdelen av studietiden så fick Thyra ett besked om att hennes pappa drabbats av just sjukdomen hon studerade kring. En stressig tid blev nu än tuffare, men pappan insisterade att det var viktigt för de båda att disputationen blev gjord.

– Han kunde vara med under själva disputationen, men en vecka senare dog han.

Tarmflorans betydelse för tjock- och ändtarmstarmscancer

Thyra studerade tarmfloran vid tjock- och ändtarmscancer, och specifikt två typer av bakterier. Dels hur bakterier påverkar innan en tumör har bildats och dels hur de påverkar efter.

Drivers är bakterier som finns innan tumören och påverkas exempelvis av våran livsstil. Dessa bakterier kan konkurrera ut de godartade bakterierna vi har och kan skada tarmen. Detta kan då bidra till en miljö där en tumör kan skapas.

Thyra Löwenmark berättar om hennes forskning om tarmcancer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thyra forskade om bakteriers påverkan innan och efter en tumör har bildats i tarmen. Foto: David Lindström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.