Bild på  Sara Risberg (S), tidigare ordförande i socialutskottet i Älvsbyn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sara Risberg (S), tidigare ordförande för socialutskottet i Älvsbyn – som trots den hårda kritiken inte håller med om att LVU-hävandet skulle gått till som det gjorde. Foto: Filip Hannu/SVT

Tidigare ordförande kritiserar LVU-hävandet: Borde pratat med barnen

Publicerad

Tidigare ordförande för socialutskottet i Älvsbyn, Sara Risberg (S), är kritisk till att LVU-besluten hävdes för tre barn. Risberg menar att beslutet togs hastigt – utan samtal med barnen.

Det var förra torsdagen som tre beslut om LVU hävdes i Älvsbyn efter att en granskning pekar på stora felaktigheter i hanteringen. Två ledamöter reserverade sig emot beslutet, däribland tidigare ordförande Risberg (S).

– De skulle ha varit i kontakt med barnen och familjehemmen innan det här med att upphäva ett LVU.

De tvångsomhändertagna barnen i Älvsbyn

Konsult skrev kritiserat intyg

I granskningen kritiseras både tidigare kommunalrådet, Tomas Egmark (S), och Risberg för bristande kunskaper om lagar och regler.

Men Risberg menar att hon är trygg med det beslut som fattats.

– Jag känner mig så trygg med de här handläggarna.

Efter granskningen har Peter Lundberg anklagat handläggare för ”rena lögner” och pekar bland annat på ett läkarintyg. Där skrev läkaren att barnen hade flera ärr på kroppen. Men en handläggare ska ha fört vidare att barnen hade onormalt mycket ärr vilket tydde på ett systematiskt våld under uppväxten.

– Det var nog första konsulten som skrev det.

Den personen jobbar inte kvar?

– Nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De tvångsomhändertagna barnen i Älvsbyn

Mer i ämnet