EU-migranterna har blivit ett inslag i stadsbilden, i Kiruna som på de flesta håll i landet. Men åsikten går isär när det gäller om det är ett problem, hur stort det i så fall är, och vad man ska göra.
– Det här måste man bromsa medan tid är. Först åker de hit och kollar läget och om det går att tjäna pengar så kommer det att öka. Sätter vi inte stopp för det här nu, då har vi verkligen problem om ett-två år, säger Roger Olsson som besitter Sverigedemokraternas enda mandat i Kirunas kommunfullmäktige.
Majoritetsalliansen är emot
Det återstår att se om något annat parti röstar för förslaget. Majoritetsalliansen är emot.
– Det är aldrig bra när folk behöver sitta och tigga, men problemet kan inte lastas på kommunen. Det här är något som måste ske i ett större perspektiv, på EU-nivå, säger Stefan Sydberg (M), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.
Men bortsett vad man tycker så är det juridiska utrymmet begränsat för vad en kommun kan bestämma.
Fick bakläxa
I Sala beslutade kommunen för fyra år sedan om ett lokalt tiggeriförbud genom att ändra de lokala ordningsföreskrifterna.
Men länsstyrelsen i Västmanland gav kommunen bakläxa och ansåg att förbudet skulle vara för långtgående inskränkningar i den enskildes frihet.
Slutsatsen är att det inte går att införa ett tiggeriförbud i en hel kommun.
– Man måste verkligen röra till det på platsen för att något ska anses vara störande. Då måste man tala om precis på vilka platser som det rör sig mycket människor och just här kan det bli problem, säger Ann Sofi Agnevik, förbundsjurist vid Sveriges kommuner och landsting.
Svår gränsdragning
Men det är alltså störandet av ordningen som kan försöka begränsas, inte tiggeriet som sådant.
– Att bara sitta still och ta upp en halv kvadratmeter och titta bedjande på folk och vilja ha pengar, det är inte att störa ordningen, säger Ann Sofi Agnevik.
Det uttalades också att det inte behövdes något förbud mot tiggeri för att upprätthålla ordningen samt att det skulle det bli svårt att dra gränsen mellan tiggeri och pengainsamlingar till välgörenhet.
Den gränsen har också prövats.
I Södertälje greps i fjol tre EU-migranter av polisen för att de inte hade tillstånd att samla in pengar. Men tingsrätten friade dem och slog fast att det bara behövs polistillstånd för aktiv insamling av pengar. Men inte för passivt insamlande, det vill säga när man sitter ned med sin pappkaffekopp eller med sin gitarrlåda.
Roger Olsson vill se en annan sorts gränsdragning när det gäller förslaget till Kirunas kommunfullmäktige.
– Om det är svenska organisationer som har en insamling för att hjälpa dem på plats, men om de själva sitter och tigger eller säljer tidningar är inte okej, säger han.