När rättegången startade i Umeå på tisdagen var dagens huvudperson – den morddömde Kaj Linna inte på plats i rätten, utan följer förhandlingen på länk från anstalten i Kalmar tillsammans med sin advokat. Det blev en brutal start på dagen då rätten förevisades groteska bilder på den mördade mannen – bilder som inte visats för allmänheten tidigare. Det konstaterades att Roger Lindberg dödats med ett kraftigt trubbigt våld alternativt kvävning. Men är det Kaj Linna som ligger bakom mordet? Det ska rätten nu avgöra.
Byn Kalamark ligger ett par mil väster om Piteå i Norrbotten. Det var där bröderna Roger och Sune Lindberg bodde tillsammans i sitt barndomshem och där de drev ett jord- och skogsbruk. När bröderna kom hem vid åttatiden på kvällen den 14 april 2004 gick Roger ut i ladugården för att ge djuren mat medan Sune lade sig inne i huset för att vila.
I ladugården blev Roger överfallen och brutalt misshandlad till döds. I huset misshandlades Sune svårt men överlevde och kunde berätta att han överfallits av en maskerad man som frågat efter kassaskåpet. Sune sa till polisen att han tyckte att han kände igen gärningsmannens röst men enligt polisen hade mannen som Sune pekat ut alibi.
LÄS ÄVEN: Följ med i mördarens spår – in i ladan i Kalamark
Misstankarna mot Linna
Istället kom polisens intresse snart att riktas mot en annan person, Kaj Linna som bodde i Södra Vistträsk drygt 5 mil norr om Piteå. Dels hade Linna åkt utomlands strax efter mordet, vilket enligt utredarna kunde tyda på att han var skyldig. Dels berättade en bekant till Linna, en man som i medierna kommit att kallas Nils, för polisen att Linna hade berättat om en planerad ”stöt” mot bröderna i Kalamark för honom.
Huvudvittnet
Det hade oroat Nils som befarade att han själv skulle kunna bli misstänkt om något skulle hända bröderna. Han hade en tid före rånmordet hjälpt en bekant, den person som Sune tyckt sig känna igen rösten på vid överfallet, att reglera en skuld som bröderna känt sig pressade att betala. Nils berättade för polisen att han därför försökt förmå Linna att avstyra sina planer genom att tillsammans med honom åka till Kalamark den 13 april 2004.
Syftet med resan var, enligt Nils, att visa Linna att Nils förstod vad som var på gång och att det skulle avhålla Linna från att sätta sina rånplaner i verket. Enligt Kaj Linna har den så kallade avvärjningsresan aldrig ägt rum och han säger sig heller aldrig ha pratat om några brottsplaner med Nils.
Rättegångarna
Nils skulle bli åklagarens huvudvittne och hans vittnesmål avgörande för att Kaj Linna skulle fällas för rånmordet och misshandeln mot bröderna Lindberg. Någon teknisk bevisning, i form av exempelvis DNA-spår, som band Kaj Linna till brottet eller brottsplatsen fanns inte. Ingen hade heller sett honom på brottsplatsen vid tiden för rånmordet. Men både tingsrätten och hovrätten bedömde att Nils var mer trovärdig än Kaj Linna och att det var ställt utom rimligt tvivel att det var Kaj Linna som ensam begått brotten mot bröderna Lindberg och dömde honom till livstids fängelse.
Resningsansökningarna
Kaj Linna överklagade domen till Högsta domstolen men fick inte prövningstillstånd. Domen i hovrätten stod därmed fast. Då kontaktade han DN-journalisten Stefan Lisinski som började nysta i fallet och arbetet med den första resningsansökan tog form. I den åberopade Linna analyser av telefonuppkopplingar som visade att huvudvittnet inte kunde ha varit i Kalamark vid den tid då han påstod att den så kallade avvärjningsresan dit skulle ha ägt rum. Därmed försvagades huvudvittnets trovärdighet menade han men det räckte inte för att få resning enligt Högsta domstolen som avslog ansökan.
I sin andra ansökan kompletterade han analyserna av telefonuppkopplingarna men även den ansökan avslogs. Men två av de fem justitieråden som deltog i beslutet ville bevilja resning på grundval av de nya uppgifterna,
Huvudvittnets trovärdighet
Sin tredje ansökan tillfogade Kaj Linna bland annat med en intervju som journalisten Anton Berg gjort med huvudvittnet i en radiodokumentär/podcast om Kalamarksfallet. I intervjun ändrade huvudvittnet sin historia om avsikten med resan den 13 april. Det var en uppgift som enligt Högsta domstolen ytterligare spädde på de tvivel kring huvudvittnets trovärdighet som framkommit i de tidigare resningsansökningarna.
”X vittnesmål har varit avgörande för den fällande domen. Den osäkerhet som nu har uppkommit när det gäller tilltron till och tillförlitligheten av hans uppgifter får betydelse för bevisvärdet av hans utsaga” skrev Högsta domstolen i sitt beslut och konstaterade att det fanns synnerliga skäl för Kaj Linna att få sin sak prövad i en ny rättegång.
LÄS ÄVEN: Livstidsdömde Kaj Linna får resning
Både riksåklagaren och Sune Lindberg, brodern som överlevde överfallet, har motsatt sig resningen,
Ny rättegång
Efter att Högsta domstolen beviljat resning utsågs kammaråklagare Jens Göransson till åklagare i målet. Han har öppnat förundersökningen som låg till grund för åtalet 2004 och genomfört en rad nya förhör, bland annat med Kaj Linna, samt kompletterat den med bland annat nya vittnen och avlyssnade telefonsamtal mellan huvudvittnet och hans far.
Under den återupptagna utredningen har även huvudvittnet under en tid varit misstänkt för medhjälp till rånmordet men misstankarna mot honom lades ner efter att tingsrätten underkänt åklagarens begäran om häktning av honom.
Flera gärningsmän?
Kaj Linna har bland annat kallat den pensionerade kriminalkommissarien Jan Olsson till rättegången. Han är övertygad om att rånmordet utförts av två gärningsmän och att det kan vara samma personer som begick ett mord i Långared utanför Alingsås 2011 eftersom tillvägagångssättet vid de två morden är så likartade. Det skulle i så fall, enligt Jan Olsson, tala för att det inte kan ha varit Kaj Linna som ensam utfört rånmordet i Kalamark något som både tingsrätten och hovrätten som dömde honom slagit fast.
Rättegången i Hovrätten för övre Norrland i Umeå beräknas pågå till den 29 maj.