I länets första regionala livsmedelsstrategi strävar man efter att kunna erbjuda mer lokalproducerad mat.
Men för att få till ett mer självförsörjande Norrbotten på matfronten krävs också att vi konsumenter tänker till. Och varför inte börja inför julbordet?
Tips till konsumenterna
Projektledaren för den regionala livsmedelsstrategin, Håkan Stenmark, ger nu råd till norrbottniska konsumenter:
- Våga fråga om det finns närproducerat när du kommer till butiken och ställ krav.
- När du ska köpa julskinka så finns det exempelvis lokalproducerat från Bredåker, Lillpite och Alviksgården.
- Det finns också ett femtontal gårdar i Norrbotten som levererar lammkött.
- Att köpa mer norrbottnisk ost skulle stärka det norrbottniska lantbruket eftersom det går 10 liter mjölk till 1 kilo ost.
- Glöm inte att det finns en del grönsaker att välja på från Norrbotten även den här tiden på året.
- Ha inte dåligt samvete över att du ibland väljer mat från annat håll. Däremot är det viktigt att bli mer kunnig på hållbar mat för den finns i Norrbotten och då blir transporterna mindre.