Den misstänkte tjuven står vid en uttagsautomat i centrala Luleå. En man i 85-års åldern kommer till automaten för att ta ut pengar.
Den misstänkte ställer sig bredvid mannen och noterar koden till kortet när den slås in. När kortet kommer ut distraherar tjuven den gamle mannen samtidigt som han lägger beslag på kortet.
– Det är väldigt fula brott att ge sig på äldre människor, säger Mikael Nilsson, inspektör vid polisen i Luleå.
Han berättar att polisen just nu utreder fyra ärenden av det här slaget; tre fullbordade stölder och ett försök till stöld.
Stjäl 19.000 kronor
En stund senare samma dag i Luleå görs ett uttag på 19.000 kronor med den 85-årige mannens bankomatkort. Och vid 17-tiden samma dag görs ett försök i Skellefteå att ta ut mer pengar från mannens konto.
Men det misslyckas eftersom kortet spärrats.
– Det här är ligor som opererar över hela landet. I en del fall ser vi att samma personer fångats på övervakningskameror på olika platser runt om i Sverige, säger Mikael Nilsson vid polisen i Luleå.
Hanterar inte kontanter
Mikael Nilsson berättar att den här typen av stölder blivit allt vanligare. Han menar att möjligheterna för tjuvarna att operera på det här sättet bland annat beror på att bankerna i allt större utsträckning inte längre hanterar kontanter.
Äldre människor som betalar kontant måste då ta ut pengar från bankomater. Och då är tjuvarna där.
– Bankomaterna borde ha slussar så att ingen annan än de som tar ut pengar kan befinna sig i slussen, menar Mikael Nilsson och fortsätter:
– Dom tjuvar som åker fast är många gånger från dom baltiska staterna. Men även från Polen, Ryssland och Georgien. Ibland opererar dom i ligor, ibland ensamma. Dom gör rajder i länet och så lämnar dom Norrbotten, säger Mikael Nilsson.