Sofia Krispinsson vid matbordet med en kaffekopp stående framför henne.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Sofia Krispinsson vilken betydelse och hjälp träffarna har inneburit för henne. Foto: Anders Hjertström/SVT

Luleåbon Sofia föreläser om att vara anhörig till dement mamma

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Krispinssons mamma drabbades av demens i 55-årsåldern och innan en diagnos ställdes var det en svår tid för familjen.

– Innan vi visste vad det var fick vi kämpa för att förstå vad det var som hände, berättar Sofia Krispinsson.

Hennes pappa fick hjälp av vården medan hon som vuxet barn inte fick någonting. Därför har de träffar för unga anhöriga, som arrangerats i Örnsköldsvik sedan 2018, varit så betydelsefulla.

Träffarna har finansierats med hjälp av medel från bland annat Alzheimerfonden. Anledningen är att unga anhöriga ofta hamnar mellan stolarna när någon i familjen drabbas av demens.

”Varför är hon arg?”

– Varför beter hon sig så här, varför är hon arg hela tiden, varför bråkade hon med min son som då var sex, sju år gammal? När vi fick diagnosen var nästa steg att hitta hjälp, berättar Sofia Krispinsson.

I videoklippet berättar Sofia Krispinsson vilken betydelse och hjälp träffarna har inneburit för henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.