En trafiklärare i Norrbotten åtalas för mutbrott. Foto: TT

Trafiklärare i Norrbotten åtalas för mutbrott – ska ha tagit emot över 140 tusen kronor

Uppdaterad
Publicerad

En lärare inom yrkestrafik i Norrbotten åtalas för att vid flera tillfällen ha tagit emot pengar i utbyte mot bevis om genomförd utbildning – trots att kursdeltagarna inte varit på plats. Mannen förnekar mutbrott men erkänner att han godkänt deltagare felaktigt.

Förutom utbildaren som åtalas för tagande av muta åtalas även sex personer från södra Sverige för givande av muta.

Åtalet bygger på att utbildaren vid tio tillfällen intygat till Transportstyrelsen att personerna genomgått utbildningen. Totalt ska utbildaren fått 146 500 kronor för detta.

Utredningen om mutbrott startade efter att en annan utbildare kom i kontakt med en elev som godkänts av mannen i Norrbotten. Eleven saknade praktiska kunskaper och hen menade att godkännandet gått genom ett företag i Göteborg.

Det företaget saknade tillstånd att utbilda på yrkesförarkompetens och Transportstyrelsens slagning i registret visade att det istället gjorts av en företagare i Norrbotten. Myndigheten började då ringa runt till personer som godkänts av Norrbottensföretagaren och flera hade liknande berättelser: Ingen utbildning på plats hade skett.

”Sa att det var pengar som drivit honom”

När Transportstyrelsen konfronterade mannen ska han då ha erkänt vad han gjort.

– Han var ärlig och öppen. 15 av 17 elever hade inte gått på utbildning hos honom. Vi frågade varför han gjort så. Han sa att det var pengar som drivit honom. Han ska ha fått 9 000 per rapporterad deltagare, säger Transportstyrelsens tillsynsinspektör i polisförhör.

Företagaren i Norrbotten menar att viss utbildningen skett via telefon men att han inte träffat en del av personerna som han trots det godkänt.

– Det här började med när jag fick dålig ekonomi och det är endast under den här tidsperioden. Jag försökte tjäna lite extra pengar, säger mannen i förhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.