Trafikläraren: Så gör du om när du möter ren på vägen

Uppdaterad
Publicerad

Under vinterhalvåret sker flest renpåkörningar i Sverige. Trafikläraren Mattias Koskitalo tycker att trafiken har förändrats under de senaste åren. Så här lär han sina elever att agera vid renmöten.

Trafikläraren Mattias Koskitalo visar på trafikskolans whiteboard, hur han lär sina elever att tänka om det är renar på vägen.

– För att förebygga en olycka bör man ha blicken långt fram, för att söka av om det finns djur i närheten. Det är viktigt när man kört på ett djur, att stanna, gå ut och kolla och kontakta polisen direkt, säger han till Sameradion & SVT Sapmi.

Olycksstatistiken på Viltolycka.se visar att flesta renpåkörningar sker under vinterhalvåret. 2019 har hittills 1 251 renar blivit påkörda i Sverige. Koskitalo ser en förändring i trafikanternas beteenden:

– Tempot är ju högre i trafiken idag. Folk kör ju under stress och det är bråttom. Så man tappar ju lite det här med att kolla och främsta orsaken är ju att man kör för fort och är stressad.

Hur länge har du märkt av att tempot har ökat?

– Jag har varit trafiklärare i 7 år och det kommer mer och mer. Man har bråttom och man lägger inte till de här extra minuterna som man kanske borde. Man kör kanske med stress redan innan man har lämnat sitt hem.

Koskitalo har följt rapporteringen kring det videoklipp där en lastbilschaufför jagar en renflock längs en landsväg i hög hastighet.

– Jag tycker det är skrämmande, det här är ju ändå en yrkeschaufför som har filmat det här samtidigt som han kör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.