Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen, om hur man i andra länder har löst tillgängligheten för fordonsbesiktning. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Transportstyrelsen har svårt att tolka lagen om tillgänglighet: ”Det finns oklarheter”

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Transportstyrelsens uppdrag är att enligt fordonslagen bedriva tillsyn. Men det behöver inte betyda att myndigheten ska se över tillgängligheten för fordonsbesiktning. 

– Då det gäller tillgänglighet för fordonsbesiktning och i viss mån även prisutveckling, så finns det oklarheter i lagen, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen. 

Enligt Anders Gunneriusson så kan inte Transportstyrelsen reglera hur många besiktningsstationer som ska finnas och på vilka orter de ska vara. 

– Då det gäller vårt ansvar för tillgänglighet, så skulle jag gärna se att lagen var mer tydligt, säger han.

Fler besiktningsstationer i landet

Den 1 juli 2010 omreglerades den svenska marknaden för fordonsbesiktning. Bilprovningen hade vid den tidpunkten 192 stationer. Nu är antalet aktörer betydligt fler. 

– Sedan omregleringen har antalet stationer ökat. Jag skulle tro att det i dag finns cirka 500 stycken, säger Gunneriusson. 

Men det har inte blivit fler stationer i glesbygden? 

– Det är mer i större städer och i närheten av större städer som stationerna har öppnat, säger Anders Gunneriusson. 

Så svarar ministern

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Norrbotten beskriver infrastrukturministern Tomas Eneroth avreglering av bilbesiktningen som ett misslyckande. 

”Det är oacceptabelt att det ska vara så långa avstånd till närmaste bilbesiktning för personer som bor i norra Sverige. Det är tydligt att Moderaternas avreglering av bilbesiktningen lett till ett marknadsmisslyckande. När jag tillkallade besiktningsföretagen förra året var jag tydlig med mina förväntningar på att de tar sitt ansvar och säkerställer att bilbesiktning finns tillgänglig över hela landet. Jag får signaler om att det är förändringar på väg men om branschen inte löser detta så utesluter jag inte att återreglera bilbesiktningen.” 

I klippet berättar Anders Gunneriusson om hur man i andra länder har löst tillgängligheten för fordonsbesiktning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.