Nu har domen för dödsolyckan som inträffade på SSAB den 27 april 2016 kommit. Företaget åläggs att betala tre miljoner i företagsbot.
Tingsrätten menar att företaget inte har gjort vad som krävts för att förebygga olyckan och att ansvarig personal vid SSAB av oaktsamhet har orsakat mannens död då man struntat i intyg och upprepande påpekanden kring klämrisken.
SSAB:s platschef Nils Edberg säger till SVT Nyheter Norrbotten att det är svårt för honom att svara på varför företaget ignorerat påbackningarna.
– Jag vet att det är så och när man ser på det i efterhand så känns det ganska konstigt. Men jag vet att det är många som är inblandade i verksamheten och vi har väldigt många kranar och andra besiktningspliktiga utrustningar så på något sätt har det fallit mellan stolarna, säger Nils Edberg.
Ingen åtgärd för att minska riskerna
Tingsrätten skriver i sin dom att: ”Ansvarig personal vid SSAB Emea AB har trots upprepade påpekanden inte vidtagit någon åtgärd för att minska riskerna utan fortsatt arbetet på samma sätt. Om serviceplattsformen hade demonterats eller andra åtgärder hade vidtagits för att minska riskerna som plattformen innebar hade inte XX kunnat klämmas ihjäl enligt ovan”.
Tingsrätten bedömer brottet som grovt arbetsmiljöbrott.
– Det är naturligtvis först och främst tråkigt med olyckan. Alla är förlorare en sådan här gång men jag har ingenting annat att säga om domen, vi måste se mer i detalj vad som står i den.
Det har ju hänt ett antal dödsolyckor de senaste åren, hur ser ni på det?
– Det är så att det finns risker i sådana här verksamheter och vi måste jobba stenhårt för att minska riskerna och för att vara väl förberedda på de arbeten vi gör, säger platschefen Nils Edberg.
Enligt domen måste SSAB även betala ut skadestånd till målsägande på totalt 62 416 kronor.
Dödsolyckan inträffade den 27 april 2016. En 55-årig man klämdes ihjäl under en servicekontroll. En 30 meter bred travers tryckte in honom mot en serviceplattform och ett plåtskåp som var monterat på traversträcket.
Femte dödsolyckan på fem år
I samband med olyckan beskrev huvudskyddsombudet Roger Forsberg det hela som ett rutinarbete.
– Jobbet de skulle utföra handlade om kontroll och besiktning. De var rutinerade och har jobbat i många år och ändå händer det. Man blir ännu mer frustrerad, sa han då.
I ett intyg från 2003 står det att serviceplattformen ”Får inte användas förrän uppräknade brister är åtgärdade”. I senare protokoll står det att seviceplattformen bör demonteras.
När dödsolyckan inträffade 2016 var det den femte dödsolyckan inne på SSAB:s område på fem år.
Ett eventuellt överklagande till hovrätten ska ges till tingsrätten senast den 22 november.