Tre veckor efter Girjasdomen – först nu tar Kirunas kommmunledning ställning mot hatet

Uppdaterad
Publicerad

Först tre veckor efter Girjasdomen gör Kirunas kommunledning nu ett uttalande kring de hat och hot som uppstod kort efter domen.

– Jag tycker att det är väldigt försiktigt och sent, säger Åsa Larsson Blind, Samelistan.

Det var den 23 januari som Högsta domstolen beslutade att Girjas sameby har rätt att upplåta småviltsjakt och fiske på samebyns byområde ovanför odlingsgränsen. Bara några dagar efter domen tog näthatet mot samer fart i sociala medier och hashtaggen #Backagirjas skapades med artisten Sofia Jannok i spetsen.

Gällivare kommun tog avstånd från näthatet

Den sjätte februari släppte Gällivare kommun ett pressmeddelande om att man tog ”bestämt avstånd från de uttalanden med hat och hot som florerar främst i sociala medier”. Men först idag uttalade sig Kirunas kommunledning i frågan.

Rätten till fjälljakten

– Vi hade ett möte med alla fullmäktiges gruppledare i morse och diskuterade frågan om det näthat som vi ser ökar. Det ville vi ta ett avståndstagande emot, säger Mattias Timander (C), ordförande kommunfullmäktige.

Är det knutet till Girjasdomen?

– Det kommer som en följd av det. Men ställningstagandet var ett ställningstagande mot allt hot och hat.

Larsson Blind: ”Både försiktigt och sent”

Men Åsa Larsson Blind, Samelistan, tycker att det är både försiktigt och sent gjort av Kiruna kommun. Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet