Länskonstmuseet i Kiruna och chefen Maria Lind.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Lind berätta om om de fem största nyheterna på länskonstmuseet i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Trots indragna miljoner – nya chefen satsar stort på konsten i Kiruna

Publicerad

Kiruna kommun halverar finansieringen av länskonstmuseet under två år. Det hindrar inte nya chefen Maria Lind från att planera för en storslagen nysatsning.

Kiruna kommun och Region Norrbotten finansierar tillsammans länskonstmuseet Konstmuseet i norr som finns inrymt i Stadshuset i Kiruna.

Kiruna kommun halverar sin del för de kommande två åren, vilket innebär 2,2 miljoner per år i indraget stöd. Region Norrbottens insats är 6,6 miljoner per år.

– Det finns ett löfte om att stödet ska återställas och jag har gott hopp att vi ska klara oss under de här två åren, säger nytillträdde chefen Maria Lind.

Fem största nyheterna

Museet har en del kapital sparat efter de fem första åren som har präglats av pandemin, läckande tak och arbetsplatsmiljörelaterade problem.

Nu planerar Maria Lind för en nystart som ska märkas i hela Norrbottens län. Allt börjar med en fyra dagar lång konstfest i februari med fyra utställningar och 40 konstnärer på de fem våningsplanen.

Dessutom tänker hon rekrytera fler medarbetare och låta ta fram en ny profilering för museet med ett nytt namn.

I klippet berättar hon om de fem största nyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.