Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon listar kommunsekreteraren Joakim Johansson varför han tror att detta kan lyckas Foto: Erica Larsson/SVT

Sämst valdeltagande i landet – nu ska Haparanda bli bäst

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha levt med Sveriges lägsta valdeltagande i flera år tar Haparanda kommun krafttag. Målsättningen är att valdeltagandet ska öka rejält och kommunen tror på succé i september.

2018 låg valdeltagandet i Haparanda till riksdagsvalet på 72,8 procent jämfört med riket där siffran var 87,2 procent. I kommunvalet röstade endast 63,3 procent. Men inför valet i höst har kommunen nu siktet inställt på ett betydligt mer ökat och jämlikt valdeltagande än resultatet vid förra valet.

– Det kaxiga målet är att komma över riksgenomsnittet och den här gången vänder vi oss inte till alla som vi gjort tidigare, utan nu inriktar vi oss på de grupper som vi sett minst av i vallokalerna, säger Joakim Jakobsson, kommunsekreterare i Haparanda.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Satsat förr – nu blir det annorlunda

Ni har gjort satsningar för att höja valdeltagande tidigare, varför måste ni ta krafttag igen?

– Vi förändrar ju inte ett beteende över en natt. Det gäller att ständig påminna om våra demokratiska fri- och rättigheter. Och vi har också sett att när vi gjorde insatser inför förra valet 2018 då hade vi en av de största ökningarna i landet även om vi landade på ett väldigt långt valdeltagande.

Svenska Haparanda och finska Torneå är nära grannar och ses av många som en och samma stad. Många familjer bor och jobbar också i både Sverige och Finland.

De är mest svårflörtade

Vilka är de mest svårflörtade  till röstlokalerna i Haparanda?

– Det är framförallt de med finska bakgrund och annan utländsk bakgrund som inte tar sig till valkokalerna. Det kan ha med språkförbistringar och hurvida man är insatt i det svenska demokratiska systemet. Många av våra finska medborgare lever exempelvis ett fullt demokratiskt liv men då riktat mot finsk politik, säger han.

I videon listar kommunsekreteraren varför han tror att detta kan lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet