Selma Andersson-Junkka Savela och Agnes Kjellberg i Kiruna önskar att de slapp träna konståkning så sent på kvällarna.

Tuffa träningstider för konståkarna i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Det är hård konkurrens om träningstiderna i ishallarna i Kiruna. Här finns tre hockeyföreningar och en konståkningsklubb på två hallar.

De yngre konståkarna tränar fyra gånger i veckan och ofta är det sena kvällar, ibland till och med före skolan, men oftast direkt efter skolan. Och då är man ganska hungrig.

– Man får äta något i bilen på väg till träningen, mellis eller nått, säger Selma Andersson-Junkka Savela.

Vill ha andra träningstider

Hur skulle ni vilja att det var?

– Vi skulle vilja ha typ senare träningar på eftermiddagen så att man hinner komma hem. Och mer träningstider, säger Agnes Kjellberg.

Tränaren Petra Lövberg är av samma åsikt.

– Det är inte så bra för tjejer som är tio-tolv år att träna klockan 20.30 en tisdagskväll och så ska man upp och träna igen klockan sju på morgonen. Det är lite så det fungerar för oss, vi måste få ihop timmar någonstans.

Önskemål till politikerna

Vad tycker du att politikerna borde göra?

– Jag hade gärna velat se att man i alla fall började kolla på en till isyta. Det behöver inte vara en fullstor arena, eller ens en ishall, utan en isyta med tak och väggar i anslutning till någon av de andra ishallarna. Det skulle göra så himla mycket för oss. Nu har vi ju två division ett-lag i ishockey som ska träna på prime time.

Stefan Sydberg (M), andre vice kommunalråd, anser att träningstiderna mellan ishockeyn och konståkningen är rättvist fördelade.

– Det får inte vara så att tjejerna undervärderas på något vis utan det ska vara lika för alla. Jag tycker att vi har lyckats med det, säger han.

”Det är ganska väl förspänt”

Det handlar enligt honom att det finns många utövare i många föreningar. Och några fler ishallar än de två som redan finns ser han inte som realistiskt i en stad av Kirunas storlek.

– När det gäller isytor för både ishockey och konståkning är det ganska väl förspänt i Kiruna. Sedan finns det andra idrotter som inte har lika bra förutsättningar som vi också vill satsa på.

Så beskedet är att det knappast lär bli bättre inom överskådlig tid?

– Nej, vi har de ishallar vi har och vi har de föreningar vi har. Så länge det är så blir inte istiderna fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.