• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ronnie Glysing, Hockeyettans ordförande. Foto: SVT

Tufft ekonomiskt läge för klubbarna i Hockeyettan

Publicerad

Sveriges enda stadsderby i ishockeyns finrum avverkades i måndags. Det finns dock frågetecken gällande om det finns förutsättningar för två lag i Kiruna, då många av Hockeyettans lag brottas med ekonomiska problem.

Inför årets säsong har Svenska ishockeyförbundet skärpt licensreglerna, och av hockeyettans 47 klubbar har fjorton av dem problem att klara dom ekonomiska licenskraven.

Norra hockeyettan är ett bevis på att många lag har ansträngd ekonomi, där har tre av elva lag ekonomiska problem. Nästa år skärps dessutom de ekonomiska kraven ytterligare – och då finns risken att lag kan flyttas ner i seriesystemet.

– Att bedriva verksamhet i hockey ettan är en av de största utmaningarna som finns, det är väldigt, väldigt tufft, säger Ronnie Glysing ordförande hockeyettan.

”En ohållbar situation”

I år kom ett nytt avtal där klubbarna i Hockeyallsvenskan får ökad ersättning för de spelare som går från allsvenska klubbar till SHL-klubbar, det kan handla om upp till 600 00 kronor.

Ersättningen som klubbarna i Hockeyettan får för spelare som tar sig högre upp i seriesystemet är avsevärt lägre än så. Något som Glysing tror kan vara en orsak till att det är svårt att få en klubb i ettan att gå runt.

– Vi skickar ungefär 250 spelare om året uppåt i seriesystemet och vi får ungefär 3 500 kronor per spelare som skickas uppåt. Det är ungefär vad en hockeyklubba kostar, det förstår ju alla att det är en ohållbar situation. Vi ser en ökad polarisering där de rika blir rikare och de fattigare blir fattigare.

Oviss framtid i Kiruna

Efter förra säsongens kval valde flera lag att inte spela i årets hockeyetta, utan valde frivilligt att avstå. Det innebär att norra serien endast kommer att ha elva lag istället för tolv. Men Kiruna AIF gick emot strömmen och valde att gå upp i seriesystemet. Frågan är om två lag från Kiruna kan bli stadens hockeydöd?

– Det kan det vara, det är inte så lätt att få ihop två lag, allting handlar om pengar, säger hockeysupportern Bengt Keisu.

– Vi måste ha derbyn i Kiruna, två jämna lag och hoppas att det finns sponsorer och pengar så det räcker till  båda lagen, säger Janne Keisu.

FAKTA: Nya licensregler

Licensreglerna innehåller krav på ekonomi, organisation, arena och ungdomsverksamhet för föreningar som sportligt kvalificerar sig till seniorserierna på nationell nivå.

Det är första året som prövningen gjorts med de nya licensreglerna som antogs vid Svenska Ishockeyförbundet och  innebär framför allt hårdare kapital krav.  Det innebär att lagen i hockeyettan ska ha ett eget kapital på 100 000 kr. Kapital kravet kommer att höjas successivt upp till 500 000 med uppräkning med 100 000 per år.

14 föreningar redovisar ett eget kapital som understiger gällande kapitalkrav, 100 000 kr, men har beviljats dispens den kommande säsongen.

Enligt licensreglerna kan denna typ av dispens endast erhållas en gång under en 5-årsperiod. Till kommande säsong måste därför dessa föreningar uppfylla licensreglernas kapitalkrav som i HockeyEttan då uppgår till 200 000 kr.

Föreningarna som beviljats dispens:

Norra: Tegs SK Hockey, Vännäs HC, Örnsköldsvik HF.

Västra: Grums IK, IFK Arboga IK, Kumla HC Black Bulls, Lindlövens IF, Skövde IK.

Östra: Hudiksvalls HC, Nyköpings HF Ungdom.

Södra: Helsingborgs HC, Kallinge/Ronneby IF, Kristianstads IK, Mörrums GoIS IK .

Källa: Svenska ishockeyförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.