För att vara helt korrekt var det den parlamentariska public service-kommittén som lade fram ett delbetänkande av ett nytt finansieringssystem av radio och tv i allmänhetens tjänst. Delbetänkandet lämnade av till kulturminister Alice Bah Kunke på slaget klockan 14 och på Radiotjänst i Kiruna följde man utvecklingen med spänt intresse.
Det som står på spel är 120 fasta arbetstillfällen och minst lika många deltids- och timanställda.
Det har tidigare läckt ut uppgifter om att företrädare för alla partier i kommittén nu står bakom ett slopande av tv-avgiften till förmån för en skattefinansiering. Det innebär en svängning i frågan från bland andra Socialdemokraterna.
”Nuvarande avgiften håller inte”
Sture Nordh har varit ordförande för kommittén och tog till orda vid överlämningen på regeringskansliet på Rosenbad.
Han inledde med att slå fast att en oförändrad avgift enligt dagens modell inte var något alternativ, precis som reklamfinansiering eller så kallad pay per view.
– Den nuvarande avgiften håller inte. Vi ser hur finansieringen inte räcker till och hur andelen som säger upp avgiften ökar hela tiden, säger han.
– Att fortsätta med dagens system är varken rimligt eller önskvärt, tillade ledamoten Olov Lavesson (M).
Kommittén har också tittat på och ratat tre andra alternativ. En utvidgad apparatavgift som omfattas alla apparater där man kan se eller streama tv, en obligatorisk hushållsavgift eller en obligatorisk individuell avgift.
Individuell skatt
Kommittén landade i stället för en skatt.
– Vi föreslår en individuell public service-avgift som blir en specialdestinerad skatt som är avskild från skatten och öronmärkt för public service. Det blir aldrig ett föremål för budgetförhandlingar, säger Sture Nordh.
Den som ska betala är alla över 18 år som har beskattningsbara inkomster och det ska införas 2019.
Skatteverket ska ta hand om uppbörden. Det innebär att Radiotjänst i Kiruna inte längre kommer att ha några uppgifter för att administrera eller ta in avgifter.
– Det här innebär att Radiotjänst i Kiruna läggs ned. Man har kvar uppgifter under 2019, dels om att slutföra ärenden, dels att informera om hur den nya avgiften ser ut, säger Sture Nordh.
En viktig aspekt är hur finansieringen ska skyddas från klåfingriga politiker. Enligt kommittén går det inte att sänka medlen till public service utan att göra en lagändring.
Ida Karkiainen (S), norrbottnisk riksdagsledamot från Haparanda, har suttit med i kommittén.
– Är det någon fråga som har varit så central så är det oberoendefrågorna, säger hon.