Byaskolor med vikande elevunderlag skulle bort. Det tyckte socialdemokrater som styrde Pajalas kommunfullmäktige för två år sedan.
Men föräldrar ute i byarna vägrade detta och kuppade in sig i styrelsen, av det socialdemokratiska partiet lokal, och tog över. Och de bortkuppade före detta socialdemokraterna har fortsatt att styra i Pajala med stöd från Vänsterpartiet.
Trots protesterna lade de ned årskurserna 6-9 i Junosuando och Tärendö. Badhusen i Korpilombolo och Tärendö är också nedlagda och badhuset i Junosuando sålt till en byaförening.
Politiska vildar
Kristdemokraten Leif Gramner skräder inte orden när han beskriver Pajala kommuns politiska styre idag.
– Det är ett diktatoriskt styre. De som styr nu har kidnappat det största partiet som politiska vildar och slagit sig ihop med Vänsterpartiet.
Inför årets val bildade de gamla och utfrysta socialdemokraterna ett nytt parti som fick namnet Framtid S.
– Vi är socialdemokrater. Vi har skrivit i det nya partiets stadgar att partiets värdegrund bygger på socialdemokratisk ideologi, säger Johnny Lantto som är listetta för Framtid S i Pajala.
De stängda skolorna förblir stängda
De nya socialdemokraterna – som tog över det traditionella socialdemokratiska partiet – tänker inte öppna de nedlagda skolorna ute i byarna om de kommer till makten.
– Vi ska behålla den nuvarande skolstrukturen som finns idag, säger Ulrica Hammarström (S) från Tärendö som är ordförande i det socialdemokratiska partiet.
Årskurs 1-5 har fått vara kvar tills vidare i Tärendö. Det socialdemokratiska partiet vill behålla den kvarvarande skolan medan Framtid S är tveksamma.
– Grunden för all skola är att det finns elever. Det är ingenting att hymla om att Tärendöskolan ligger väldigt illa till på grund av den elevutveckling som varit där under en längre tid, säger Johnny Lantto (Framtid S).
Båda är för trygghetsboenden
Äldreomsorgen är en fråga som väcker oro ute i byarna. Dagens trend inom äldrevården är att starta så kallade trygghetsboenden för äldre som inte kan klara sig hemma längre, men som inte heller behöver vård dygnet runt.
Korpilombolo är en av byarna som kommer att beröras. Kommunledningen har bestämt att tio av Korpilombolos fyrtio platser inom det särskilda boendet, Tallbacka, ska omvandlas till trygghetsboendeplatser. Beslutsfattarna menar att många gamla får för mycket vård för dyr penning och att många skulle klara sig i ett Trygghetsboende.
Maj-Britt Eldstål från Korpilombolo tycker att det här är svammel. Hon besöker ofta sin dementa syster som bor i Tallbacka.
– Under de åren jag besökt först mamma och nu min syster här i Tallbacka har jag inte träffat en enda person som inte skulle behöva den här omvårdnaden, säger hon.
De mest hjälpbehövande hamnar i tätorten
Många bybor är rädda för att deras äldre anhöriga tvingas flytta till ett äldreboende i tätorten Pajala – långt från hembyn.
– Det är långt att köra till Pajala så om min syster skulle tvingas att flytta så skulle jag inte ha möjlighet att besöka henne lika ofta som nu. Dessutom är bensin dyrt, säger Maj-Britt Eldstål.
– Redan nu är det ju så att de flesta som får en omvårdnadsplats får den i Pajala, säger Johnny Lantto (Framtid S).
Och Ulrica Hammarström (S) instämmer.
– Vi tycker också att det är bra med trygghetsboenden. Det behövs alternativ till hemtjänsten och de äldreboenden som finns idag, säger hon.
Oenighet om ett nytt badhus
Synen på det kvarvarande kommunala badhuset är en tydlig skiljelinje mellan de två partierna. Framtid S vill bygga ett helt nytt badhus i centrala Pajala.
– Badhuset har femtio år på nacken och har överlevt sig själv. Det är energislukande och kräver ett stort underhåll idag. Alternativet är att vara helt utan ett badhus eller bygga nytt. Vi vill bygga ett nytt hus badhus, säger Johnny Lantto.
Han tror att ett nytt badhus skapar attraktivitet och får människor utifrån att komma hit. Socialdemokraten Ulrica Hammarström håller inte med.
– Vi har andra investeringar som kommer under den här mandatperioden. Vi måste bygga ett nytt VA-nät och investeringar i reningsverk som kommer att komma och det handlar om ganska många miljoner så i dagsläget ser vi inte att det finns pengar till ett nytt badhus.