I klippet berättar Helena Olofsson, miljöchef i Gällivare kommun, vad som måste göras för att rena det förorenade gruvområdet i Nautanen. Foto: Thommy Johansson/SVT

Därför upphörde saneringen i Nautanen – tvist mellan kommunen och Sveaskog

Uppdaterad
Publicerad

Vem som ska göra efterkontrollen av saneringen i Nautanen är en tvistefråga och orsaken till varför saneringen av det gamla gruvområdet inte har genomförts. Nu jobbar Gällivare kommun på att hitta en lösning.

En sanering av det förorenade gruvindustriområdet påbörjades men avslutades 2014 när Gällivare kommun och markägaren, statliga Sveaskog, inte kom överens om vem som skulle göra efterkontrollen.

Saneringen av det kvarlämnade gråberget, som nu ligger i en sjö på gruvområdet, måste tas om hand och läggas på en deponi.  Och det är efterkontrollen av deponin som är tvistefrågan mellan kommunen och Sveaskog.

Miljöchefen: ”Tittar på det här igen”

Den frågan måste lösas eftersom deponin måste kontrolleras så att den är tät och inte läcker tungmetaller i framtiden.

– Att sanera ligger i vår planering och vi vet att vi måste fortsätta att jobba med saken. Vi håller på att titta på det här igen för att se om det finns något angreppssätt som vi inte har tänkt på tidigare och som vi skulle kunna genomföra nu, säger Gällivare kommuns miljöchef Helena Olofsson.

I klippet berättar miljöchefen vad som måste göras för att rena det förorenade gruvområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.