• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tystnad från kommunen om vattenskandal

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun får nu kritik från boende vid Lulnäset. Det eftersom man anser att kommunen lyst med sin frånvaro sedan det blev känt att försvaret hittat rester av det giftiga ämnet PFAS i dricksvattnet.

– Vi har inte hört något, de har inte ens skickat ut minsta lilla brev att det här är något de jobbar på. Det är total radiotystnad från deras håll, säger Julia Hjalmarsson, Lulnäsbo.

Men på kommunen håller man inte med om att man lyst med sin frånvaro och hänvisar till att man länkat till försvarets information om det förorenade.

– Nej alltså jag ser det inte så men jag förstår att man gärna vill ha någon trygghet och bekräftelse men det är så tidigt i det här skedet så att det hade nog blivit missvisande om vi hade varit två aktörer som hade gått ut med information om det här. Vi tog beslutet att låta försvaret själva göra det eftersom att det ser ut som att det är de som är ansvariga, säger Anna Henriksson, miljö och byggnadschef vid Luleå Kommun.

Men vad har du då att säga till de Lulnäsbor som är besvikna över att ni inte visat er mer i den här frågan, med tanke på att de är era kommuninvånare?

– Jag kan förstå deras oro och jag kan också förstå att man skulle vilja få mer svar men tyvärr är det ju så att svaren inte går att ge än eftersom alla provsvar från de privata brunnarna inte kommit in än, säger säger Anna Henriksson.

Jämför Luleå med Ronneby

Men Julia Hjalmarsson nöjer sig inte med det svaret från Luleå Kommun utan hänvisar till att Ronneby Kommun agerade betydligt mer än Luleå kommun när det blev känt att det giftiga ämnet PFAS hittats i dricksvattnet i Kallinge för några år sen.

– Någonstans måste man rikta sin oro och det är klart att oron kanske hade minskat om kommunen kommit till Lulnäset och lyssnat och pratat med folk. Men i det här fallet kom vi överens med försvaret att vi inte skulle göra det för de ville hålla i det här själva så att kommunen inte ställer till med någon felaktig information, säger Göran Öhman som är ordförande i Miljö och byggnadsnämden.

Borde gjort mer

Men Julia Hjalmarsson har ingen förståelse för Kommunens frånvaro utan tycker att de borde ha visat sig för sina kommuninvånare oavsett om de hade någon ny information eller inte att ge Lulnäsborna.

– Det hade inte varit så svårt för dem att ta reda på våra mailadresser och bara höra av sig för att visa att de finns där för oss, säger Julia Hjalmarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.