UFO-Sverige på jakt

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar letandet efter ett sjunket rymdskepp i sjön Nammajaure i Muddus nationalpark.

Föreningen UFO-Sverige vill gå till botten med frågan om vad Stockholmsparet Bo och Liz Bergs upplevde vid sjön för drygt 32 år sedan.

-Vi satt vid sjön och vilade och då hörde vi ett vinande ljud ovanför oss och när vi tittade upp såg vi en raket med små fenor. Den flög över oss och ut över sjön och sedan landade den på vattnet. Vi blev vettskrämda! berättar Liz Berg. Maken Bo vill gärna se en naturlig förklaring på det som inträffade:

-Jag trodde att det var en kryssningsrobot och tror kanske så fortfarande, säger han.

Men nu har UFO-Sverige bestämt sig för att gå till botten med frågan om vad som hände den 31 juli 1980 – om det var en så kallad spökraket som hamnade i sjön. En 15 personer stor expedition, där paret Berg ingår, har åkt upp till Jokkmokk och Nordnytt träffade dem på vägen dit.

Enligt Clas Svahn intresserade sig även försvaret för fallet men lade ner undersökningen.

– När det hände skickade de dit en helikopter men de tittade bara ned i det grumliga vattnet och såg ingenting. De dök aldrig, vilket vi ska göra, säger han.

Expeditionen, som inleder letandet tidigt på fredagen, har nu förhoppningar om att kanske kunna lösa gåtan.

-Jag ser ingen svensk förklaring. Det kan vara något utländskt möjlighen och då är frågan om den ligger kvar eller om denna makt då har plockat upp det i smyg. Det får vi möjligtvis svar på i helgen, säger Clas Svahn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.