Skolchefen i Luleå: Undervisning i skolan när vårterminen börjar

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om att arbeta hemifrån gäller inte vid undervisning. Detta trots att lärarförbundet har velat ha distansundervisning även nu vid skolstart. Skolchefen i Luleå pekar också på att vissa elever i gymnasiet har fått försämrad psykisk hälsa under den tidigare distansundervisningen.

Undersökningen gjordes i Luleå kommuns gymnaiseskolor under hösten och visar att framförallt flickor i gymnasiet kände sig ensamma och inte upplevde att de fick det stöd de behövde vid distansundervisning.

– De finns elever som tyckte att det passade dem bra att studera hemifrån, men det finns också de som saknat de sociala kontakterna och stödet som man kan få vid när man är i det här nära sammanhanget, säger Maarit Enbuske, skolchef i Luleå Kommun.

Coronaviruset i Norrbotten

Visst hemarbete tillåtet

Undersökningen gjordes via enkäter och intervjuer med elevhälsopersonal. Maarit Enbuske arbetar själv på distans när vi når henne och berättar att visst distansarbete är tillåtet också för lärare.

Hör henne berätta mer om läget i videon.

I korthet gäller följande:

  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar att från alla med symtom på Covid-19 ska testa sig. Barn som ännu inte börjat förskoleklass och de som haft konstaterad covid-19 det senaste halvåret behöver vanligtvis inte testa sig.
  • Folkhälsomyndigheten bedömer att undervisning på plats i skolan är huvudregel i alla skolformer för barn och unga under vårterminen 2022.
  • Tvätta händerna och hosta och nys i armvecket, stanna hemma om du är sjuk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet