Arkivbild. Foto: SVT

Ung man dog på sjukhuset efter lång väntan på vård

Uppdaterad
Publicerad

En ung man avled på Sunderby sjukhus efter att personalen missbedömt hans sjukdomstillstånd.

– Platsbrist och överansträngning på personalen får konsekvenser, säger chefläkare Carl Johan Westborg.

Det var i maj i år som en ung man kom in till akutmottagningen på Sunderby sjukhus med feber och smärta. Mannen avled senare av blodförgiftning på grund av en hjärnhinneinflammation – det efter att ha befunnit sig på sjukhuset i tio timmar.

Enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg ska de bakomliggande orsakerna till att mannen inte fick rätt vård ha varit hög arbetsbelastning på akutmottagningen, brist på vårdplatser och brister i användandet av kontrollinstrument.

Personalen hade inte lärt sig kontrollinstrument

– När han väl kom in på en vårdavdelning så visade det sig att personalen inte lärt sig kontrollinstrumentet. De fick en siffra som inte visade hur allvarligt sjuk patienten var, säger chefläkare Carl Johan Westborg.

Men det låter ju väldigt illa?

– Det är en ansträngd situation just nu. Brist på sjuksköterskor och vårdplatser gör att vården blir lidande, säger Carl Johan Westborg.

”Givetvis väldigt jobbig”

Han berättar att innan lex Maria-anmälan har en händelseanalys gjorts. I den har en rad åtgärder lyfts fram. Bland annat att utbilda personalen att använda kontrollinstrumentet på rätt sätt.

– Om man hade insett hur sjuk han faktiskt var så hade han prioriterats högre.

Kan något liknande hända igen?

– Vi finns till för våra patienter. Det finns systematiska fel man kan försöka mota bort. Men platsbrist och överansträngning på personalen får konsekvenser. Det är givetvis väldigt jobbigt, säger chefläkare Carl Johan Westborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.